Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

SVT har fått kritik för sin bevakning av toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Foto: SVT Play

SVT: Vår rapportering är saklig

Att rapporteringen om tisdagens historiska Koreatoppmöte skulle ha varit ensidig tillbakavisas av SVT. Hade det varit Barack Obama som suttit vid förhandlingsbordet skulle liknande kritiska analyser ha fått ta plats, skriver man. Att det förekom faktafel i Erika Bjerströms analys beskriver man som ”olyckligt”.

Nyheter · Publicerad 12:35, 14 jun 2018

I onsdags skrev Världen idag om den kritik som lyfts fram om svenska mediers bevakning av toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

”Pinsamt dåligt” skrev debattören Marcus Jonsson angående SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerströms analys av toppmötet och påpekade att texten både var ensidig och innehöll faktafel.

Nu tillbakavisar SVT kritiken. I ett mejl skriver SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg ”Vår rapportering är saklig och låter olika perspektiv komma fram”.

Hon vidhåller att SVT skulle ge plats för liknande kritiska analyser och frågeställningar om det hade varit USA:s tidigare president Barack Obama som hade suttit vid förhandlingsbordet.

Ni får kritik för att en negativ inställning till Donald Trump uttrycks genom er journalistik – hur ser ni på det?

– Vi välkomnar givetvis att vår rapportering debatteras, skriver Charlotta Friborg.

Uppgifter som i Erika Bjerströms artikel används för att såga Donald Trump är felaktiga – vad gör det med trovärdigheten för artikeln?

– Det är olyckligt att ett fel på årtalet smugit sig in, skriver Friborg.

Hon kommenterar dock inte att det även var fel namn i artikeln. Erika Bjerström skrev att ett möte mellan Sydkoreas före detta president Kim Dae-jung ägde rum med Kim Jong-Uns farfar Kim Il-Sung år 1990. Men i själva verket ägde det rum år 2000 med Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il.

Tittar man på texten på SVT:s hemsida kan man se att den nu är uppdaterad med de rätta uppgifterna, men i den rättelse som finns längst ner skriver man endast att det ”stod fel årtal”.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...