Nyheter

SVT utelämnade fakta om kris i Kina – abort nämndes ej

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT; Wikimedia; Janne Danielsson/SVT
Tittarna fick ingen förklaring till varför det föds mycket fler pojkar än flickor i Kina när SVT rapporterade om saken. Ovan till höger ses korrespondenten Erika Bjerström. Nedan till höger ses nyhetsankaret Katarina Sandström. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Erika Bjerström Foto: Wikimedia
Katarina Sandström Foto: Janne Danielsson/SVT

I Kina finns det i dag ungefär dubbelt så många män som kvinnor i åldern 24–35 år. Det sade SVT:s korrespondent Erika Bjerström i ett inslag om demografikris i Kina, men inte med ett enda ord förklarades att detta beror på könsselektiva aborter. Samtidigt användes värderande ord i en artikel om Texas nya abortlag.

Publicerad Uppdaterad

Att många män i Kina har svårt att hitta någon att gifta sig med var ämnet för ett långt inslag i SVT:s Rapport på söndagskvällen. Nyhetsankaret Katarina Sandström förklarade att Kina står inför en demografisk kris och att det framför allt är kvinnor som det är brist på. Därefter sade utrikeskorrespondenten Erika Bjerström att det enligt den senaste kinesiska folkräkningen går ungefär två män på varje kvinna i åldern 24–35 år.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS