Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

SVT-serie lyfter fram könsskillnader

Hjärnforskningen kan förklara både varför flickor generellt presterar bättre i skolan och varför män som grupp är bättre på att sätta ihop möbler. Ändå drar sig en del forskare för att använda sig av den kunskapen – av ideologiska skäl.

Det visar SVT:s pågående serie om biologiska skillnader mellan könen, ”Från savannen till tinder”.

Nyheter · Publicerad 12:00, 27 aug 2021

SVT har hittills visat två av fyra avsnitt av Belinda Olssons serie, där hon med hjärnforskaren Markus Heilig vid sin sida undersöker skillnader mellan könen.

Bland annat visar de hur, och varför, kvinnor och män attraheras av utseende eller andra faktorer hos det motsatta könet. Och detta trots att vi i dag inte är beroende av till exempel muskelstyrka för att överleva eller fortplanta oss.

– Eftersom risktagandet och investeringarna är så mycket större för kvinnorna [i och med barnafödandet] är de mycket mer selektiva, säger Markus Heilig som en förklaring till varför kvinnor är betydligt mer selektiva än män när det handlar om att hitta en ny partner.

Han förklarar även att hjärnans konstruktion hos kvinnor och män gör att män generellt är bättre på spatiellt tänkande och på att koppla samman sinnesintryck och motorik, medan kvinnor är bättre på att känna igen ansikten och på att se komplexa sammanhang.

I det första asvsnittet förklarar även Agnes Wold, presenterad som ”överläkare, professor, feministisk Terminator”, varför hon tycker det är fel att lyfta fram de biologiska skillanderna mellan könen.

– Det har inget att göra med om hur olika eller lika vi är. Men så fort du sätter det här vapnet i handen på dem, så kommer de att använda det direkt, säger hon.

Ändå visar seriens andra avsnitt att det är just unga män som kommer till korta inom skolan.

För trots att man sedan länge sett att pojkar som grupp har svårare än flickor för att sitta still, koncentrera sig och att prestera i skolan har man inte lyckats lösa problemen.

Enligt programmet beror det delvis på att skolforskningen inte tagit ett viktigt biologiskt faktum på allvar: att pojkas hjärnor mognar senare än flickors.

– Om vi ska hjälpa pojkarna som inte klarar skolan så måste vi titta närmare på framloben, som hjälper oss att föreställa oss framtiden och se konsekvensen av våra handlingar, säger Markus Heilig, som förklarar att denna del av hjärnan mognar upp till två år senare hos pojkar än hos flickor.

Men en del tongivande skolforskare anser att sådan kunskap är föråldrad, och att skillnader i skolprestation främst kan förklaras med maskulinitetsnormer och olika socioekonomiska faktorer – trots att glappet mellan könen kvarstår när man beaktat detta.

– Det är elevernas socioekonomiska bakgrund och föräldrarnas utbildning som är det mest utslagsgivande, säger skolforskaren Mia Heikkelä.

Det Markus Heilig rekommenderar för att få bukt med både ordning och resultat i skolan är mer idrott och tydligare struktur under skoldagen.

Som ett experiment lät filmteamet en sjundeklass, där det var många stökiga killar, börja varje skoldag med idrott i två veckors tid, för att se hur det skulle påverka eleverna.

Resultat: Klassen blev påfallande lugnare, och en del elever sade att de både sov bättre och kunde koncentera sig mer under skoldagen.

Programmet finns att se på SVT Play.

Om vi ska hjälpa pojkarna som inte klarar skolan så måste vi titta närmare på framloben, som hjälper oss att föreställa oss framtiden och se konsekvensen av våra handlingar.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier