Nyheter

SVT satsar på dokumentär om 12-åring som vill bli dragqueen

Pojken i dokumentären uppges ha börjat drömma om att vara klädd som flicka när han bara var några år gammal. (Illustrationsbild.)
Pojken i dokumentären uppges ha börjat drömma om att vara klädd som flicka när han bara var några år gammal. (Illustrationsbild.)

En dansk dokumentär om en pojke som blir landets yngsta offentliga drag queen, visas nu av SVT. Filmen följer den elva- till tolvårige Jeppe. Kritiker menar att det är oetiskt att exponera pojken.

Publicerad Uppdaterad

Roberta är den andra sidan av mig. Hon är min dragfigur och jag uttrycker mig på många andra sätt som hon.

Jeppe, 11 år

Den danska dokumentärfilmen, i två delar, visades först av DR i december 2021, och publi­cerades nu i mellandagarna på SVT Play.

Dokumentären introducerar tittarna för pojken Jeppes familj, framför allt hans mamma och pappa, där det framgår att Jeppe gillat att klä sig i typiska flick- eller kvinnokläder sedan han var några år gammal. Än så länge får han inte gå klädd i sådana kläder till skolan för sina föräldrar, som är bekymrade över att han skulle bli retad i så fall.

– Det är en balansgång hela tiden, där man skulle vilja ha facit så man kunde kolla om man gör rätt, säger mamman.

Däremot visar sig elvaåringen redan utklädd till flickan Roberta på de sociala medierna Tik Tok och Instagram. Han berättar att han ville bli prinsessa och önskade sig en prinsessklänning redan som liten. I årskurs fyra började han sedan intressera sig för drag, alltså män som på ett överdrivet sätt klär ut sig till kvinnor och har föreställningar som sådana.

– Roberta är den andra sidan av mig. Hon är min dragfigur och jag uttrycker mig på många andra sätt som hon, än som mig själv, säger han.

Jeppes största dragidol är Tinus, en 33-årig man som är en av Danmarks mest kända drag queens. Jeppes föräldrar bestämmer sig för att ta kontakt med Tinus för att få råd om hur de bäst kan hjälpa sin son och ordnar dessutom så att Jeppe får ett möte med sin idol i tolvårspresent.

Under besöket i Tinus lägenhet, bjuds 12-åringen in till att delta, som Roberta, i en julkabaré, vilket han tackar ja till. Tinus kommer nu att bli Jeppes ”dragmamma”, påstås det, och en dragqueens första offentliga uppträdande beskrivs som en ”pånyttfödelse”.

SVT:s initiativ att köpa in dokumentären har på sociala medier fått både ris och ros.

”En fantastisk fin och känslosam dokumentär”, skriver en person på Twitter.

”Oetiskt att exponera en förvirrad ung pojke på det sättet. Fel sätt att använda skattepengarna på SVT”, menar en annan.

Powered by Labrador CMS