Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

SVT sänder Oas-möten – med naturen som kuliss

SVT sänder fyra gudstjänster med Oasrörelsen, med start på söndag. Programmen är inspelade utomhus i dalsländska Kroppefjäll. Genom att använda sig av naturen för att illustrera bibelordet vill Oas underlätta för människor att ta till sig budskapet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 2 sep 2021

På söndag, den 5 september, sänder SVT den första av fyra gudstjänster med Oasrörelsen. Programmen spelades in i våras i Kroppefjäll, Dalsland.

– En fantastisk plats där det bedrevs sanatorieverksamhet för TBC-sjuka i början på 1900-talet, säger Hanna Simonsson, organisationsutvecklare inom rörelsen, till Världen idag.

Hon berättar att Oas Sverigeresor, som sänts digitalt under pandemin, har gett mersmak när det gäller att lyfta fram platser som kan visualisera Guds ord. Den här gången har rörelsen använt sig av natursköna platser längs de promenadstigar som sanatorieläkaren Carl Saedén en gång anlade. 

Den första gudstjänsten är inspelad i en 100 år gammal skogskyrka, som Saedén lät bygga upp bland träden och klipporna. Den andra sänds från en djup dal, som får symbolisera dödsskuggans dal, och den tredje sänds från en bergstopp som kallas Utsikten.

Genom dessa tv-gudstjänster vill Oas använda sig av naturen för att förklara den kristna tron och livet med Jesus.

– SVT hade aldrig spelat in på det här sättet tidigare. De fick tänka om, men blev jättenöjda med resultatet.

I det första programmet medverkar Anders Arborelius, kardinal i katolska kyrkan, och Sam Wohlin, pastor i Pingstkyrkan i Karlstad. Temat är ”Enheten i Kristus”.

I de övriga gudstjänsterna är det Oas-inspiratörerna Berit Simonsson och Hans Weichbrodt som predikar. Dessa program sänds den 19 och 26 september samt den 3 oktober.

Det tredje avsnittet är utformat som en barn- och familjegudstjänst under ledning av inspiratören Lennart Henricsson och Oas barnrörelse Youngsters. Det är inspelat i en lada och innehåller drama, musik, dans och böner som barnen kan be med i.

– Vi är förväntansfulla. SVT är en enorm plattform för vår vision att ge Guds ord till Sveriges folk, säger Hanna Simonsson.

SVT är en enorm plattform för vår vision att ge Guds ord till Sveriges folk.

Gudstjänsten i ”skogskyrkan” sänds 5/9

Gudstjänsten i dalen sänds 19/9

Familjegudstjänsten i ladan sänds 26/9

Gudstjänsten från ”Utsikten” sänds 3/10

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10