Jag ska lova dig så länge jag lever, i ditt namn ska jag lyfta mina händer.
Psaltaren 63:5

Världen idag

SVT nämner Trump tre gånger så ofta som Löfven

Minst 762 gånger har Donald Trump nämnts i SVT:s nyhetssändningar det senaste halvåret, visar en undersökning från Näringslivets medieinstitut. Det är mer än tre gånger så ofta som Stefan Löfven har nämnts.

Trump-fixeringen gör att USA-frågornas större komplexitet missas, menar Carl-Vincent Reimers på medieinstitutet.

Nyheter · Publicerad 13:09, 30 apr 2020

USA:s president Donald Trump dominerar i SVT:s nyhetssändningar. Enligt en undersökning i vilken Näringslivets medieinstitut har jämfört hur ofta 14 olika världsledare har nämnts i Aktuellt, Rapport och Agenda under det senaste halvåret nämns Trump oftare än övriga 14 ledare tillsammans. Han nämns mer än tre gånger så ofta som statsminister Stefan Löfven, som under perioden nämndes 251 gånger.

Undersökningen visar också att Trump nämns i en betydande del av USA-bevakningen i stort: ”USA” nämndes endast dubbelt så ofta som ”Trump” under mätperioden. Det kan jämföras med Kina som nämndes mer än 70 gånger så ofta som landets president Xi Jinping.

Näringslivets medieinstitut uppger att det kan finnas en viss felmarginal i siffrorna, eftersom undersökningen har gjorts genom ett verktyg som skapar digitala transkriptioner av vad som sägs i radio och tv och att förekomsten av ett namn därmed kan missas. Man påpekar dock att man har gjort kontroller och kompletterat med sökningar på världsledarnas titlar.

Carl-Vincent Reimers, som varit projektledare för undersökningen, är kritiskt till Trump-dominansen i SVT.

”Är det rimligt att så lite uppmärksamhet riktas mot ledarna för EU:s tre största ekonomier, inklusive ledaren för Sveriges andra största handelspartner och EU:s folkrikaste medlemsstat Tyskland?” frågar han sig.

Han påpekar även att Italiens premiärminister Giuseppe Conte endast nämnts tre gånger i SVT:s nyhetsprogram under mätperioden, detta trots att landet hamnat i världens strålkastarljus för hanteringen av coronautbrottet.

Carl-Vincent Reimers är även kritisk till att Trump i så stor utsträckning får prägla USA-rapporteringen.

”SVT bör förstå att en stor personfixering inte nödvändigtvis ökar värdet av utrikesrapporteringen. Tvärtom riskerar den att sjunka, inte bara för att fokus blir oproportionerligt amerikanskt utan för att det fokuserar på en person som missar USA-frågornas större komplexitet”, skriver han.

En annan person som är kritisk till Trump-dominansen är Ronie Berggren, redaktör för podden Amerikanska nyhetsanalyser.

– Det visar tyvärr att ytlighet säljer. Trump är excentrisk, men en del av ett större amerikanskt sammanhang. Svensk media reagerar dock bara med hysteri, aldrig med kvalitativa analyser.

Vad gör det med svenskarnas bild av politiken i USA?

– Ytligheten och negativiteten gör att vi riskerar att glömma bort att USA, även med Trump som president, är världens främsta försvarare av religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Utan USA skulle många frågor som vi som kristna tror på vara helt utelämnade åt stormen. Kina och islamvärlden motsätter sig aktivt sådana rättigheter och EU står bara upp för dem i teorin.

Världen idag tar kontakt med SVT för att höra varför man anser att det är rimligt att Trump nämns oftare än Löfven och får svar från pressavdelningen.

”USA:s president har världens mäktigaste ämbete. Att hans namn förekommer ofta i medierna och i vårt utbud är inte konstigt. Den svenska regeringens och de svenska myndigheternas hantering av coronakrisen har dominerat vårt nyhetsutbud de senaste månaderna”, skriver SVT.

Hur ser ni på risken att Trump-fixeringen gör att tittaren får en förenklad bild av USA-politiken?

”SVT skildrar USA på många olika sätt både i nyhetsutbudet och i till exempel dokumentärer. Vi anser att det finns en mångfacetterad bild av USA och USA-politiken men alla aspekter finns inte med i alla inslag. Utbudet ska ses i sin helhet.”

Svensk media reagerar bara med hysteri, aldrig med kvalitativa analyser.

Så många gånger nämndes olika världsledare i SVT:s nyhetsprogram 1 okt 2019 till 20 apr 2020:

Donald Trump 762

Stefan Löfven 251

Boris Johnson 182

Vladimir Putin 87

Emmanuel Macron 36

Angela Merkel 24

Sanna Marin 23

Jair Bolsonaro 18

Mette Fredriksen 16

Xi Jinping 14

Erna Solberg 12

Ursula von der Leyen 9

Giuseppe Conte 3

Narendra Modi 2

Pinsamma svenska reaktioner på abortbeslutet

Ledare Att Kristdemokraterna, för många år sedan nu, övergav sin främsta hjärtefråga – barns rätt till liv... onsdag 29/6 00:10

Viktig seger för svenskt jordbruk

Ledare Sveriges bönder är inte längre miljöförstörare. Det har riksdagen äntligen beslutat efter många års... onsdag 29/6 00:00

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande... onsdag 29/6 00:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier