USA:s president Donald Trump dominerar i SVT:s nyhetssändningar. Enligt en undersökning i vilken Näringslivets medieinstitut har jämfört hur ofta 14 olika världsledare har nämnts i Aktuellt, Rapport och Agenda under det senaste halvåret nämns Trump oftare än övriga 14 ledare tillsammans. Han nämns mer än tre gånger så ofta som statsminister Stefan Löfven, som under perioden nämndes 251 gånger.
Undersökningen visar också att Trump nämns i en betydande del av USA-bevakningen i stort: ”USA” nämndes endast dubbelt så ofta som ”Trump” under mätperioden. Det kan jämföras med Kina som nämndes mer än 70 gånger så ofta som landets president Xi Jinping.
Näringslivets medieinstitut uppger att det kan finnas en viss felmarginal i siffrorna, eftersom undersökningen har gjorts genom ett verktyg som skapar digitala transkriptioner av vad som sägs i radio och tv och att förekomsten av ett namn därmed kan missas. Man påpekar dock att man har gjort kontroller och kompletterat med sökningar på världsledarnas titlar.
Carl-Vincent Reimers, som varit projektledare för undersökningen, är kritiskt till Trump-dominansen i SVT.
”Är det rimligt att så lite uppmärksamhet riktas mot ledarna för EU:s tre största ekonomier, inklusive ledaren för Sveriges andra största handelspartner och EU:s folkrikaste medlemsstat Tyskland?” frågar han sig.
Han påpekar även att Italiens premiärminister Giuseppe Conte endast nämnts tre gånger i SVT:s nyhetsprogram under mätperioden, detta trots att landet hamnat i världens strålkastarljus för hanteringen av coronautbrottet.
Carl-Vincent Reimers är även kritisk till att Trump i så stor utsträckning får prägla USA-rapporteringen.
”SVT bör förstå att en stor personfixering inte nödvändigtvis ökar värdet av utrikesrapporteringen. Tvärtom riskerar den att sjunka, inte bara för att fokus blir oproportionerligt amerikanskt utan för att det fokuserar på en person som missar USA-frågornas större komplexitet”, skriver han.
En annan person som är kritisk till Trump-dominansen är Ronie Berggren, redaktör för podden Amerikanska nyhetsanalyser.
– Det visar tyvärr att ytlighet säljer. Trump är excentrisk, men en del av ett större amerikanskt sammanhang. Svensk media reagerar dock bara med hysteri, aldrig med kvalitativa analyser.
Vad gör det med svenskarnas bild av politiken i USA?
– Ytligheten och negativiteten gör att vi riskerar att glömma bort att USA, även med Trump som president, är världens främsta försvarare av religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Utan USA skulle många frågor som vi som kristna tror på vara helt utelämnade åt stormen. Kina och islamvärlden motsätter sig aktivt sådana rättigheter och EU står bara upp för dem i teorin.
Världen idag tar kontakt med SVT för att höra varför man anser att det är rimligt att Trump nämns oftare än Löfven och får svar från pressavdelningen.
”USA:s president har världens mäktigaste ämbete. Att hans namn förekommer ofta i medierna och i vårt utbud är inte konstigt. Den svenska regeringens och de svenska myndigheternas hantering av coronakrisen har dominerat vårt nyhetsutbud de senaste månaderna”, skriver SVT.
Hur ser ni på risken att Trump-fixeringen gör att tittaren får en förenklad bild av USA-politiken?
”SVT skildrar USA på många olika sätt både i nyhetsutbudet och i till exempel dokumentärer. Vi anser att det finns en mångfacetterad bild av USA och USA-politiken men alla aspekter finns inte med i alla inslag. Utbudet ska ses i sin helhet.”