Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Många hus i ukrainska staden Bachmut har bombats sönder av Ryssland. Foto: Libkos/AP/TT

SVT lyfte ukrainsk pastor som riskerar livet för andra

Med sitt eget liv som insats evakuerar pastorn Vadim Hraptovych krigsdrabbade landsmän och kvinnor. I SVT:s Rapport berättar Hraptovych att han ser det som sitt kall att hjälpa och samtidigt predika evangeliet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 26 jan 2023

I tisdagskvällens Rapport uppmärksammade SVT pastorn Vadim Hraptovych, tillhörande en ukrainsk frikyrka, som hjälper människor att ta sig till mer säkra platser västerut i landet. Pastorn riskerar varje dag sitt eget liv genom att hämta upp människor från den sönderbombade staden Bachmut, med omnejd, och köra dem till en väntande buss.

– Jag är en del av det här landet och en del av det här samhället. Som pastor och troende kan jag inte bara stå vid sidan om, det är trots allt mitt kall, säger Hraptovych i inslaget.

SVT följde med när Vadim Hraptovych hämtade upp människor i staden Druzjkivka, belägen nära Bachmut. Irina är en av dem som väljer att fly till ukrainsk mark västerut där säkerheten, i dagsläget, anses vara högre.

– Det är för otäckt här, dottern ber mig komma till Kiev, säger Irina till SVT.

Vadim Hraptovych berättar att han, i samband med att han evakuerar människor eller ger dem humanitär hjälp, predikar evangeliet om Jesus.

– Gud är inte som ryssarna. De frågar inte om man vill eller inte, de stövlar på. Gud säger: ”Jag kommer in i ditt liv bara om du själv bjuder in mig”, säger den ukrainske pastorn i en kort predikan inför några lyssnare i en väntande buss.

Gud är inte som ryssarna. De frågar inte om man vill eller inte, de stövlar på.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00