Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Pastorn i SVT-inslaget drev tidigare ett barnhem i staden Mariupol. Foto: AP/TT

SVT-journaliser följde med beväpnad pastor i Ukraina

Den ukrainska pingströrelsens hjälparbete i Ukraina uppmärksammas nu även i SVT. I ett inslag följer den välkände utrikeskorrespondenten Bengt Norborg med en pingstpastor som, beväpnad med automatgevär, åker mot fronten för att dela ut mat.

Nyheter · Publicerad 22:00, 20 sep 2022

Världen idag har tidigare beskrivit det omfattande hjälparbete som den ukrainska pingströrelsen bedriver i Ukraina sedan krigsutbrottet, och i ett inslag, som sändes i Rapport i helgen, ger nu SVT ett talande exempel på detsamma.

Utrikesreporten Bengt Norborg, och hans fotograf Emil Larsson, tar i inslaget sitt avstamp i en morgonbön med pingstpastorn Gennadij Mochnenko, strax innan pastorn ska åka iväg med mat till behövande vid krigsfronten.  

Svenskarna följer sedan med i den pickup som den uniformerade pastorn kör.

Mochnenko förklarar i bilen att de ska åka till Orichiv, en stad som ligger precis vid krigsfronten och där många ukrainare har fått sätta livet till.

Bredvid växelspaken i bilen syns en öppnad Coca-Cola-burk och ett automatgevär.

– Jag ser att du är beväpnad, kommenterar Norborg.

Pingstpastorn förklarar att man ju aldrig vet vad som kan inträffa och att han tycker det känns bättre när han har ett kalashnikov-gevär i närheten.

–  Jag hoppas att jag inte behöver använda det, men om jag måste är jag redo för det, säger han.

Norborg berättar att pastorn tidigare drev Ukrainas största barnhem, i staden Mariupol, och att han inte bara har tre biologiska barn utan därtill hela 35 adoptivbarn.

”Nu kör han mat och medicin till människor som är kvar i byarna vid fronten”, fortsätter korrespondenten.

När Mochnenko plötsligt får besked om att det pågår strider precis på vägen till Orichiv stannar han bilen för att överlägga med några andra ukrainare, och de bägge svenska journalisterna väljer att avbryta sin resa.

”Men eftersom ingen än så länge har dödats i Gennadijs hjälpgrupper, så med Guds hjälp, fortsätter pastorn framåt”, säger Bengt Norborg.

I ett senare videoklipp syns också hur maten kommer fram till en mängd behövande som möter upp vid pastorns bil.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier