Nyheter

SVT-journaliser följde med beväpnad pastor i Ukraina

Pastorn i SVT-inslaget drev tidigare ett barnhem i staden Mariupol.
Pastorn i SVT-inslaget drev tidigare ett barnhem i staden Mariupol.

Den ukrainska pingströrelsens hjälparbete i Ukraina uppmärksammas nu även i SVT. I ett inslag följer den välkände utrikeskorrespondenten Bengt Norborg med en pingstpastor som, beväpnad med automatgevär, åker mot fronten för att dela ut mat.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare beskrivit det omfattande hjälparbete som den ukrainska pingströrelsen bedriver i Ukraina sedan krigsutbrottet, och i ett inslag, som sändes i Rapport i helgen, ger nu SVT ett talande exempel på detsamma.

Utrikesreporten Bengt Norborg, och hans fotograf Emil Larsson, tar i inslaget sitt avstamp i en morgonbön med pingstpastorn Gennadij Mochnenko, strax innan pastorn ska åka iväg med mat till behövande vid krigsfronten.  

Svenskarna följer sedan med i den pickup som den uniformerade pastorn kör.

Mochnenko förklarar i bilen att de ska åka till Orichiv, en stad som ligger precis vid krigsfronten och där många ukrainare har fått sätta livet till.

Bredvid växelspaken i bilen syns en öppnad Coca-Cola-burk och ett automatgevär.

– Jag ser att du är beväpnad, kommenterar Norborg.

Pingstpastorn förklarar att man ju aldrig vet vad som kan inträffa och att han tycker det känns bättre när han har ett kalashnikov-gevär i närheten.

–  Jag hoppas att jag inte behöver använda det, men om jag måste är jag redo för det, säger han.

Norborg berättar att pastorn tidigare drev Ukrainas största barnhem, i staden Mariupol, och att han inte bara har tre biologiska barn utan därtill hela 35 adoptivbarn.

”Nu kör han mat och medicin till människor som är kvar i byarna vid fronten”, fortsätter korrespondenten.

När Mochnenko plötsligt får besked om att det pågår strider precis på vägen till Orichiv stannar han bilen för att överlägga med några andra ukrainare, och de bägge svenska journalisterna väljer att avbryta sin resa.

”Men eftersom ingen än så länge har dödats i Gennadijs hjälpgrupper, så med Guds hjälp, fortsätter pastorn framåt”, säger Bengt Norborg.

I ett senare videoklipp syns också hur maten kommer fram till en mängd behövande som möter upp vid pastorns bil.

Powered by Labrador CMS