Nyheter

SVT: Dragqueens-tema inget inlägg i politiska debatten

SVT tycker inte att programmet Drag Race Sverige är olämpligt för barn.
SVT tycker inte att programmet Drag Race Sverige är olämpligt för barn.

Att en rad program med tema dragqueens visas på SVT samtidigt som det pågår en intensiv samhällsdebatt om fenomenet är inget SVT planerat för. ”Tajmingen är en tillfällighet”, uppger public service-bolagets presstjänst för Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

SVT:s satsning på dokumentärer om dragqueens och tävlingen Drag Race Sverige hyllas av många kulturdebattörer och beskrivs som en känga riktad mot högerregeringen.

I tidningen Arbetet menar en krönikör att programmet ”utmanar SD” och Aftonbladets tv-krönikör Karolina Fjellborg hyllar det mod som hon menar krävts för att sända programmet under det ”extremt polariserade året 2023 – i public services regi”.

På Sydsvenskans kultursida spekuleras det i att programmet är en markering mot Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och på Twitter resonerar kulturredaktörer på Göteborgs-Posten och Aftonbladet om att första programmets tema ”hembygd” är en ”liten hälsning” till SD.

Världen idag har den senaste tiden berättat om den intensiva debatten om dragqueens som läser sagor för barn på bibliotek, arrangemang som bekostas med skattemedel och har kritiserats av SD. Men SVT nekar till att deras satsning på program om dragqueens är ett inlägg i en politisk diskussion.

”Vi har jobbat i tre år med att förbereda och förhandla om rättigheten att producera ett svenskt Drag Race. Stora tv-produktioner är utdragna processer och i det här fallet har det krävts extra långt förarbete”, skriver SVT:s presstjänst i ett mejlsvar.

Man medger samtidigt att samhällsdebatten gör att ”programmet blir extra relevant och det blir spännande att få visa upp konstformen drag i tävlingsform just nu”.

Det ska enligt presstjänsten inte finnas något centralt beslut att SVT ska lyfta fram dragqueens.

Det har kommit en hel del kritik mot att Drag Race Sverige är kraftigt sexualiserat och att nedvärderande uttryck om kvinnor, grovt språk och olika referenser till sex samt sadomasochism och liknande förekommer. Hur kommer det sig att programmet ändå går att se på SVT Play när man har barnskyddet på?

”Den enda varningstext vi jobbar med på SVT är att något är olämpligt för barn. Vi tycker inte att Drag Race faller inom den kategorin.”

”Det här är en kulturyttring som är uppfriskande frispråkig och använder sig av en ganska mustig jargong. Självklart har vi tänkt mycket på detta och hur vi ska hantera det i vårt utbud. Det är därför vi har lagt programmet klockan 21.00 och i förekommande fall varnat för känsliga scener.”

Enligt presstjänsten är dragkulturen ”bra på att retas och provocera” men handlar i grunden om ”glädje, kreativitet och artisteri på samma sätt som alla stora nöjesprogram”.

https://www.varldenidag.se/nyheter/svt-storsatsar-pa-dragqueens-kritiseras-for-sexism/repwcf!ebFE55NWrtRbOYnvXpKVJg/

Powered by Labrador CMS