Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

SVT-chef försvarar journalist som gick på fest med politiker

SVT Nyheters ansvariga utgivare, Charlotta Friborg, ser inget problem med att nyhetsankaret Lisbeth Åkerman var på fest med politiker som hon är satt att granska.

– Att hon hanterar sin yrkesroll, det har jag totalt förtroende för, säger hon till tidningen Journalisten.

Nyheter · Publicerad 14:40, 27 aug 2021


I onsdags berättade Världen idag att SVT-medarbetarna Lisbeth Åkerman och Carina Bergfeldt deltog på en mindre fest där bland annat C-ledaren Annie Lööf och tidigare S-ledaren Mona Sahlin deltog. Att public service-journalister umgicks med politiker väckte kritik – många frågade sig hur troligt det är Åkerman och Bergfeldt kommer ställa kritiska frågor till makthavare som de har umgåtts med privat.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, verkar dock inte se några problem med tillställningen.

– Jag förväntar mig av medarbetare att alla agerar på ett sätt som gör att deras oberoende och opartiskhet inte kan ifrågasättas. Jag har fullt förtroende för Lisbeth Åkermans förmåga att hantera det förtroendet, säger hon till tidningen Journalisten.

Att Åkerman syntes på bilder från festen i sociala medier är heller inte ett problem för public service förtroende, enligt Charlotta Friborg.

– Hur vi agerar i sociala medier är viktigt, även där har jag fullt förtroende för vår programledare i detta, säger hon.

När hon får en fråga om huruvida public service kan skadas av bilderna svarar hon ett rakt ”nej”.

Hon säger vidare att Lisbeth Åkerman blivit inbjuden till festen av en gammal privat vän och att hon är övertygad om att Åkerman ”hanterar sin yrkesroll”.

Någon generell regel som förbjuder SVT-journalister från att gå på middagar med ledande politiker finns inte, enligt Charlotta Friborg. Som journalist får man använda ”sitt goda omdöme” när det gäller hur man ska agera för att ens opartiskhet och oberoende inte kan ifrågasättas, menar hon.

– Jag tror så här, att hade vår programledare i det här fallet känt till hela inbjudningslistan så kanske utfallet hade sett annorlunda ut. Att iakttaga en viss försiktighet i kontakt med politiska makthavare som vi bevakar är självklart tillrådligt, säger hon.

Lisbeth Åkerman uppger för Journalisten att hon skulle ha tackat nej till tillställningen ifall hon hade vetat vilka som skulle komma.

”När jag väl är där och det visar sig att en partiledare och en tidigare partiledare var på middagen valde jag att konversera artigt med dem. Det sitter självklart i ryggmärgen på mig att inte prata med en makthavare om något som kan påverka min trovärdighet som journalist och programledare”, skriver hon.

Carina Bergfeldt kommenterar sitt deltagande i festen i en kommentar på Instagram.

”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”, skriver hon som svar då en person menar att SVT:s etikkurser är bortkastade pengar.

Kritikerna ger dock inte mycket för det svaret.

”De är inte vilka personer som helst”, påpekar en kommenterande person och får medhåll av flera andra.

”Enligt den logiken hade Carina Bergfeldt kunnat mingla ... med några kvinnliga SD-KD- eller M-politiker också”, skriver satirikern Jens Ganman.

Bergfeldt menar dock att hon inte är nära vän med politikerna på festen och att hon därmed inte skulle ha några problem att granska dem.

Jag förväntar mig av medarbetare att alla agerar på ett sätt som gör att deras oberoende och opartiskhet inte kan ifrågasättas.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier