När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

SVT besökte fängelse med 1 600 frälsta fångar

Är Jesus hoppet för El Salvador? Det kan man få intrycket av när man tittar på SVT:s senaste avsnitt av Korrespondenterna. Mitt bland mord, våld och gängrivalitet finns det en grupp som lämnat brottsligheten bakom sig – de frälsta.

Nyheter · Publicerad 16:40, 12 mar 2019

Det är lätt att bli mörkrädd när man tittar på tisdagens avsnitt av tv-programmet Korre­spon­denterna. SVT:s utsända team visar hur gäng har tagit över hela stadsdelar, hur rädsla verkar prägla varje människas liv och hur brutala hämndaktioner avlöser varandra.

”Här mördas tio personer varje dag”, förkunnar texten i programmet, efter att just ha slagit fast att invånarantalet är 6,4 miljoner.

Landet som SVT-teamet besöker är El Salvador – ett av världens våldsammaste länder. Här är omkring 60 000 personer gängmedlemmar, och den som inte fogar sig under ett gäng riskerar stora problem, klargör programmet.

Men mitt i allt mörker som tv-tittaren får ta del av finns det ett hopp. Och det verkar inte vara den stora Jesusstaty, som blivit en symbol för landet, som är räddningen.

– Varken symbolen eller religionen [har lyckats rädda landet], men däremot vågar jag säga att de enda som har lyckats rehabilitera gängmedlemmar är enkla evangeliska pastorer inom pingströrelsen, säger socialantropologen Juan José Martinez D’Aubuisson till SVT.

Tv-teamet får därefter följa med till fängelset Penal San Francisco Gotera. Här är alla 1 600 fångarna frälsta – och medlemmar från de två gängen MS-13 och Barrio 18 sitter tillsammans, förklarar SVT.

Lovsången ljuder och hundratals tatuerade händer lyfts mot luften eller klappar i händerna när teamet är på plats innanför murarna.

– Det som smärtar mig mest är att jag har tagit livet av oskyldiga, eller beordrat andra att göra det, berättar Douglas Alberto García.

Han har suttit inne i tolv år och har 30 år kvar av straffet som han dömts till för mord, vapeninnehav och gängledarskap. Enligt Douglas är det satan som härskar i gängvärlden i El Salvador: Den som mördar någon stiger i graderna och ju brutalare mordet är, desto mer respekt får man.

Nu har Douglas dock blivit frälst och lämnat mörkret bakom sig.

– Min framtid består i att förändra mitt liv och bygga upp det jag har förstört. Jag vill arbeta och berätta för ungdomar att gänglivet inte är bra, säger han.

SVT-teamet besöker även en liten kyrka i ett gängkvarter i San Salvador. Där är Wilfredo Gomez pastor, en person som själv suttit i fängelset och blivit frälst.

– När jag släpptes sade fängelsedirektören att någon väntade på mig. Jag sade att han hade tagit fel på person: ”Jag har ingen familj, ingen väntar på mig”, berättar pastorn i ett videoklipp på SVT:s hemsida.

Den som väntade på Wilfredo var en pastor med ett litet team. De tog med honom till sin kyrka och bjöd honom på mat.

– Ingen hade gjort något sådant för mig förut, säger han med tårar i ögonen.

Nu är alltså Wilfredo pastor och bistår med husrum, mat och arbete till andra i hans situation.

– Jag föddes inte till att vara gängmedlem och dö på gatan eller i fängelset, jag föddes för att hjälpa andra, säger han.

Programmet finns att se på SVT Play.

Däremot vågar jag säga att de enda som har lyckats rehabilitera gängmedlemmar är enkla evangeliska pastorer inom pingströrelsen.

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...