Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

SVT besökte fängelse med 1 600 frälsta fångar

Är Jesus hoppet för El Salvador? Det kan man få intrycket av när man tittar på SVT:s senaste avsnitt av Korrespondenterna. Mitt bland mord, våld och gängrivalitet finns det en grupp som lämnat brottsligheten bakom sig – de frälsta.

Nyheter · Publicerad 16:40, 12 mar 2019

Det är lätt att bli mörkrädd när man tittar på tisdagens avsnitt av tv-programmet Korre­spon­denterna. SVT:s utsända team visar hur gäng har tagit över hela stadsdelar, hur rädsla verkar prägla varje människas liv och hur brutala hämndaktioner avlöser varandra.

”Här mördas tio personer varje dag”, förkunnar texten i programmet, efter att just ha slagit fast att invånarantalet är 6,4 miljoner.

Landet som SVT-teamet besöker är El Salvador – ett av världens våldsammaste länder. Här är omkring 60 000 personer gängmedlemmar, och den som inte fogar sig under ett gäng riskerar stora problem, klargör programmet.

Men mitt i allt mörker som tv-tittaren får ta del av finns det ett hopp. Och det verkar inte vara den stora Jesusstaty, som blivit en symbol för landet, som är räddningen.

– Varken symbolen eller religionen [har lyckats rädda landet], men däremot vågar jag säga att de enda som har lyckats rehabilitera gängmedlemmar är enkla evangeliska pastorer inom pingströrelsen, säger socialantropologen Juan José Martinez D’Aubuisson till SVT.

Tv-teamet får därefter följa med till fängelset Penal San Francisco Gotera. Här är alla 1 600 fångarna frälsta – och medlemmar från de två gängen MS-13 och Barrio 18 sitter tillsammans, förklarar SVT.

Lovsången ljuder och hundratals tatuerade händer lyfts mot luften eller klappar i händerna när teamet är på plats innanför murarna.

– Det som smärtar mig mest är att jag har tagit livet av oskyldiga, eller beordrat andra att göra det, berättar Douglas Alberto García.

Han har suttit inne i tolv år och har 30 år kvar av straffet som han dömts till för mord, vapeninnehav och gängledarskap. Enligt Douglas är det satan som härskar i gängvärlden i El Salvador: Den som mördar någon stiger i graderna och ju brutalare mordet är, desto mer respekt får man.

Nu har Douglas dock blivit frälst och lämnat mörkret bakom sig.

– Min framtid består i att förändra mitt liv och bygga upp det jag har förstört. Jag vill arbeta och berätta för ungdomar att gänglivet inte är bra, säger han.

SVT-teamet besöker även en liten kyrka i ett gängkvarter i San Salvador. Där är Wilfredo Gomez pastor, en person som själv suttit i fängelset och blivit frälst.

– När jag släpptes sade fängelsedirektören att någon väntade på mig. Jag sade att han hade tagit fel på person: ”Jag har ingen familj, ingen väntar på mig”, berättar pastorn i ett videoklipp på SVT:s hemsida.

Den som väntade på Wilfredo var en pastor med ett litet team. De tog med honom till sin kyrka och bjöd honom på mat.

– Ingen hade gjort något sådant för mig förut, säger han med tårar i ögonen.

Nu är alltså Wilfredo pastor och bistår med husrum, mat och arbete till andra i hans situation.

– Jag föddes inte till att vara gängmedlem och dö på gatan eller i fängelset, jag föddes för att hjälpa andra, säger han.

Programmet finns att se på SVT Play.

Däremot vågar jag säga att de enda som har lyckats rehabilitera gängmedlemmar är enkla evangeliska pastorer inom pingströrelsen.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10