Nyheter

Svordomar och sexskämt upprör Melodifestivaltittare

Jesper Rönndahl och Farah Abadi är programledarna för årets Melodifestival, som inleddes i Göteborg i lördags. Foto: Adam Ihse/TT
Jesper Rönndahl och Farah Abadi är programledarna för årets Melodifestival, som inleddes i Göteborg i lördags. Foto: Adam Ihse/TT
Programledaren Jesper Rönndahl vid ett lättklätt mellanaktsnummer under lördagens Melodifestival. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Programledaren Jesper Rönndahl vid ett lättklätt mellanaktsnummer under lördagens Melodifestival. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På lördag sänds den andra deltävlingen i årets Melodifestivaltävling i SVT. Men det som beskrivs som en musikfest fick många i tv-sofforna att ilskna till förra lördagen. Orsaken? Mängder av svordomar och starkt sexualiserat innehåll.”Detta ska ju vara ett program för hela familjen. Opassande!” skriver en av många kritiska tittare.

Publicerad Uppdaterad

Blev jätteirriterad på alla äckliga sexskämt

En kommentar på SVT:s Facebooksida.

Ett av inslagen under lördagens festival bestod i en uppläsning av poeten Karin Boyes klassiska dikt ”Ja visst gör det ont”. Men i Melodifestivalens version som lästes upp av komikern Ann Westin hade man slängt in mängder av svordomar, något som satte tonen för underhållningsprogrammet.

Från programledarna och under övriga inslag haglade sexskämten och svordomarna under kvällen, något som orsakat en tittarstorm på sociala medier.

”Tack för att ni drar Karin Boyes verk i smutsen. Vad mer kan vi begära för våra skattepengar?”, frågar sig en person ironiskt på SVT:s Facebooksida.  

”Massa svordomar när så många barn sitter och tittar”, skriver en annan tittare och menar att det är lågt att normalisera ovårdat språk.

SVT har även tidigare år fått kritik mot att Melodifestivalen innehåller grovt språk och att mycket av det som ska vara humorinnehåll bygger på sexanspelningar.

”Blev jätteirriterad på alla äckliga sexskämt...! Det är ett familjeprogram, kanske sexskämt kan få höra hemma i andra sammanhang än ett musiktävlingsprogram…”, lyder en kommentar.

”Skäms SVT! Det är våra pengar ni slösar bort på otrevliga ’skämt’ på barnvänlig tv-tid. Klaga inte på barns och ungdomars uppträdande när ni vuxna föregår på liknande sätt i public service”, skriver en annan.

”Mello känns inte som ett familjeprogram längre. Otroligt mycket anspelningar på sex och svordomar. Hade inte låtit mina barn titta faktiskt”, skriver ytterligare en person.

I en skriftlig kommentar till Världen idag angående kritiken säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalens första deltävling i Göteborg, att tanken med uppläsningen av svordomar i dikten var att försöka göra parodi på vad man får och inte får säga i tv.

– Humor är alltid svårt eftersom det inte är säkert att alla uppskattar skämten men vi vill naturligtvis inte göra tittarna upprörda.

Wistbacka säger till P4 Göteborg att det värsta enligt honom är om tittarna är likgiltiga.

– Alternativet var att ingen brydde sig och det är mycket, mycket värre.

Powered by Labrador CMS