Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Svidande kritik mot nya Oscarskrav: ”Konstens död”

Oscarsakademien vill öka förekomsten av individer från underrepresenterade grupper inom filmindustrin, såsom hbtq+ och funktionshindrade, genom nya krav för Oscarskategorin ”Bästa film”.

Förändringen kritiseras dock både för att vara tandlös och för att inskränka på den konstnärliga friheten.

Nyheter · Publicerad 09:00, 15 sep 2020

De nya kriterierna tillkännagavs i förra veckan av Oscars­akademien och innebär att filmer, för att kunna tävla om en Oscar i den mest prestigefyllda kategorin ”Bästa film”, från och med 2024 måste uppfylla åtminstone två av fyra så kallade ”inkludering­standarder”.

Kriterierna handlar inte bara om skådespelarna, utan även människor som jobbar bakom kameran, eller på andra sätt med filmerna och för filmbolagen.

De grupper vars representation Oscars­akademin vill öka är kvinnor, funktionshindrade, hbtq+-personer samt underrepresenterade etniska grupper.

Oscarsakademin ska ha rådfrågat amerikanska filmproducenternas branschorganisation, PGA, i sitt framtagande av de nya kriterierna.

Den amerikanska tidningen USA Today konstaterar att Oscars­galan länge kritiserats för att ha misslyckats med att representera olika slags skådespelare, regissörer och bakom-kameran-talanger, och att de nya kriterierna för ”Bästa film” är en del i att försöka göra något åt detta.

Tidningen beskriver dock responsen på Twitter som blandad, med kritik både från dem som tycker att kriterierna är för kontrollerande och de som tycker att de är tandlösa.

Bland de senare finns bland annat nöjesskribenten Mike Ryan, som skriver att ”det verkar som om det vore svårt att inte kvalificera sig”.

Skådelspelaren Kirstie Alley, känd bland annat från tv-serien Skål och flerfaldig Emmy-vinnare, menar dock att kriterierna innebär en skandalös form av kontroll över filmkonstnärerna.

”Ni har förlorat förståndet”, skriver hon med Oscars­akademin som tydlig adressat.

Liknande tongångar kommer från den kanadensiske filmkritikern och politik­kommentatorn Mark Steyn i en intervju med Fox News, där han jämför de nya kriterierna med kommunisternas censur av konst i Ungern 1945.

”Det här är konstens död. Det här är kvoterad konst och det finns ingen framtid i det”, drämmer han till.

Brittiska tidningen The Guardians filmkritiker Steve Rose frågar sig vilka tidigare Oscars­vinnare i kategorin ”Bästa film” som kanske inte skulle uppfylla de nya kriterierna, och nämner bland annat några krigsfilmer med vita manliga skådespelare, som till exempel Braveheart som vann 1995.

Det här är kvoterad konst och det finns ingen framtid i det.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier