”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

Ärkebiskop Benjamin Atas är ny ordförande för den ekumeniska samarbetsorganisationen Sveriges kristna råd, SKR. Foto: Mikael Stjernberg

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på tur att gå med som observatör. Detta trots att samfundet saknar krav på kristen bekännelse hos sina medlemmar.

Nyheter · Publicerad 09:00, 26 maj 2018

Enligt generalsekreterare Karin Wiborn har SKR inte mäktat med att hantera alla de projekt som finansierats med externa medel.

– Vi har haft för liten stam och för stor krona. Vi skulle behöva antingen anställa ytterligare personal för att hantera projekten på sikt, eller så avslutar vi projekten, säger hon.

– Parallellt med detta har styrelsen haft samtal om vad som är det viktigaste för oss, och landat i att det är att SKR är en mötesplats för fördjupade relationer, samt en gemensam profetisk röst.

I och med att styrelsen inte ville höja medlemsavgiften för de 27 samfund som ingår i SKR beslöt man att knoppa av fyra projekt och att minska antalet tjänster med 2,5.

Vid årsskiftet avslutar SKR flera projekt – Kyrkornas globala vecka, Hållbar kyrka, Kyrka för Fairtrade och Fred. Däremot blir Ekumeniska följeslagarprogrammet kvar på kansliet, liksom Andlig vård i kriminalvården (NAV) och Nathan Söderbloms minnesfond.

– Det innebär ju inte till exempel att vi ska sluta att jobba med fred. Men det ska inte vara externt finansierade projekt. Och det kan hända att vi lanserar en global vecka på ett lite annat sätt, säger Karin Wiborn.

Hon räknar med att omorganisationen ska lämna mer utrymme åt något som styrelsen vill satsa mer på framöver: opinionsbildning och påverkansarbete.

– Inte så att SKR ska blir en åsiktsmaskin eller stor megafon. Däremot har vi hamnat mycket i påverkansarbete, kring migrationsfrågan, religiösa friskolor och annat, och har dessutom ett ständigt pågående remissarbete, säger Karin Wiborn.

Sveriges kristna råd är paraplyorganisation för 27 medlems­kyrkor och två observatörskyrkor – Trosrörelsen och Ad­ven­tistsamfundet. Vid SKR:s årskonferens nyligen valdes den syrisk-ortodoxe ärkesbiskopen Benjamin Atas till ny ordförande.

Vännernas samfund, kväkarna, står enligt Karin Wiborn närmast på tur att gå med som observatör.

Kväkarna har ingen gemensam trosbekännelse och kräver inte att medlemmarna betecknar sig som kristna, även om samfundet har kristna rötter. Därför har samfundets ledning redan uteslutit tanken på ett ordinarie medlemskap i SKR, vars stadgar säger att medlemmarna ska bekänna "den treenige Guden, Fadern, Sonen och den heliga Anden".

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier