Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Sveriges kristenhet samlas till förbön för läget i Ukraina

Kristna över hela Sverige förenas nu i bön för Ukraina. Bönemöten arrangeras i kyrkor från norr till söder. På sociala medier uppmanar såväl samfundsledare som privatpersoner till bön.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 mar 2022

I små och stora församlingar över hela landet samlas människor för att tillsammans be för det krigsdrabbade Ukraina.

I Pingstkyrkan i Jönköping har församlingen just inlett en 22 dagars period av bön och fasta för 2022. Det är en bönesatsning som har varit planerad i flera månader. I söndagens gudstjänst berättade en av församlingens pastorer, Anna-Kaisa Wallin, hur hon grubblat över varför de bestämde sig för att placera sin bön- och fasteperiod just den här tiden på året och inte i början av året, som de alltid brukar.

– Men så valde vi att placera den just nu. Inte visste vi då att världsläget skulle vara som det är just nu. Det känns oerhört viktigt och angeläget att vi samlas till bön nu. Att vi just nu ropar till Gud för vår värld, sade hon.

Sveriges kristna råd utlyser tillsammans med EFS en dag för bön och fasta med anledning av situationen i Ukraina, just i dag på askonsdagen.

På Livets Ord i Uppsala hölls en speciell bönekväll för Ukraina i söndags. De ordnar också en speciell insamling som går till att hjälpa flyktingar i Ukraina.  På sin Facebooksida ger de två uppmaningar: Be och Ge.

Även i Örebro var det en stor bönesamling för situationen i Ukraina i söndags. Det var Örebro kristna samarbetsråd som bjöd in till en bönesamling med medverkande från många olika församlingar i staden,

Pingst i Sverige uppmanar alla sina församlingar att ta extra tid i bön för Ukraina.

– Låt oss be tillsammans om frid, fred och försoning. Låt oss be i Jesu namn, säger Daniel Alm, ledare för den svenska pingströrelsen, i en film på sociala medier.

Pingsts bönenätverk kommer också att fokusera på nöden i Ukraina och hålla bönevakt de kommande veckorna.

Även Evangeliska frikyrkan (EFK) uppmanar alla sina församlingar till bön för läget i Ukraina och arrangerar även en katastrofinsamling tillsammans med den europeiska baptistfederationen.

– Vi ber och omsluter med våra förböner hela den här situationen, säger Linalie Newman, EFK:s ena missionsdirektor i en film på Facebook.

Missionsorganisationen Ljus i Öster uppmanar på sin Facebooksida till att rikta blicken mot Gud.

”Låt oss tillsammans be om beskydd för folket, visshet bland ledningen och styrka hos dem satta att försvara sitt land.”

På sociala medier uppmanar många privatpersoner till bön under hashtaggarna #beförukraina och #prayforukraine.

Låt oss be tillsammans om frid, fred och försoning.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00