Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Sveriges ambassad i Israel fick besök av Elida

Medieintervjuer, besök i Knesset och möte på Sveriges ambassad i Tel Aviv har stått på programmet när segelbåten Elida lagt till i Israel. – Vi undvek inte de jobbiga frågorna, säger kapten Stefan Abrahamsson angående ambassadbesöket.

Nyheter · Publicerad 08:13, 22 okt 2018

I dag lämnar den svenska båten Elida Israel efter elva dagar i hamnen i Herzliya, strax utanför Tel Aviv. Under vistelsen har besättningen bland annat träffat Israels utrikesminister, Tzipi Hotovly, besökt utrikesministeriet, talat om seglatsens syfte med en ledamot i Knesset, besökt universitet, haft konserter och intervjuats av många medier. Man har också träffat Sveriges Israelambassadör på ambassaden i Tel Aviv.

– Vi hade ett bra samtal och möte. Vi undvek inte de jobbiga frågorna, säger Elidas kapten, Stefan Abrahamsson, till Världen idag.

Han berättar att han och delegationen från Elida delade med sig av de reaktioner de mött bland alla de israeler de träffat under dagarna i landet. 

– Vi har haft hundratals israeler på besök ombord varje dag. Frågor som ”Varför behandlar Sverige Israel som man gör?” möter vi hela tiden.

Enligt Stefan Abrahamsson blev ambassadpersonalen förvånade då de hörde detta.

– Ibland lever sådana här människor långt bort från vanligt folk, säger han.

Besättningen på Elida berättade även om den svåra situation som kristna i närområdet upplever.

– I dag är det knappt tusen personer av Gazas 1,9 miljoner invånare som är kristna. Vid självstyrets inledande fanns det mellan 40- och 50 000. Snart finns det inga kristna kvar i området, säger Abrahamsson.

Han berättar att ambassadspersonalen verkade bli berörda, men påpekar att han tror att uppgifterna är ”ganska svårsmälta”. 

– De representerar inte sig själva, utan sitt lands regering, påpekar han.

Att Elida nu seglar bort från Israel betyder inte att engagemanget för landet tar slut.

– Vi gör inte det här som en engångshändelse. Vi kommer absolut att återvända, säger Stefan Abrahamsson. 

Han menar att det hela även handlar om Sveriges överlevnad. 

– Att stå upp för Israel är en del av att skydda sig själv. Jag tror att välsignelse av Israel är en nyckel till Sveriges välgång.

Uttalanden om att inte blanda kristen tro och politik ger han inte mycket för.

– Jag tror att Gud är väldigt intresserad av politik – hur vi hanterar verkligheten.

Enligt Abrahamsson kommer även kristenheten drabbas om vi låter antisemitism frodas i vårt land.

– Den dag Sverige blir judefritt är det de kristna som står på tur, säger han.

Detta grundar Abrahamsson på profetior i Bibeln och den situation han ser i världen.

– Förföljelse bryter ut på den ena platsen efter den andra. Man behöver inte vara rymdforskare för att se det, säger han.

På frågan om vilket håll denna förföljelse kommer ger Abrahamsson inget rakt svar, men säger att ”det finns en märklig koppling mellan islam och vänsterrörelser”.

Att lyfta upp Israel är en helt naturlig förlängning av missionsbåtens uppdrag med att sprida det kristna evangeliet, menar Abrahamsson.

– När vi talar om Jesus så berättar vi om Abraham, Isak och Jakob, att Jesus var jude och att vi som ”hednakristna” har blivit inympade i det judiska trädet. Och när vi talar om den yttersta tiden så betonar vi vad Gud kommer göra genom judarna, säger han.

Enligt Abrahamsson har engagemanget dock inte varit så konkret förrän nu.

– Att stå upp för det judiska folket är en del av Elidas uppdrag. Nu blev det på riktigt.

Att stå upp för Israel är en del av att skydda sig själv. Jag tror att välsignelse av Israel är en nyckel till Sveriges välgång.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00