Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på SD-kvinnors höstkonvent berättade han att partiet är på väg att överge sitt krav på sänkt abortgräns. Foto: Magnus Andersson/TT

Sverigedemokraterna svänger i abortfrågan

Sverigedemokraterna har länge velat sänka veckogränsen för fri abort från vecka 18 till 12. Nu är en förändring nära förestående. Partistyrelsen är beredd att slopa kravet, sade partiledaren Jimmie Åkesson i ett tal i lördags.

Nyheter · Publicerad 10:18, 22 okt 2019

I dag gäller krav på medicinsk eller psykologisk prövning av Social­styrelsen för abort efter vecka 18, men denna gräns har alltså Sverige­demokraterna velat sänka till efter vecka 12.

Flera motioner till partiets landsdagar i november uppges dock föreslå att ändringskravet ska slopas, och det var under ett tal inför SD-kvinnorna i Norrköping som Åkesson avslöjade att partistyrelsen är beredd att gå dessa motioners linje till mötes.

– Det är fullständigt meningslöst att diskutera veckor, sade partiledaren, enligt TT.

En grupp har även blivit tillsatt inom partiet för att titta på frågan. Denna ska ha kommit fram till att det inte i första hand är lagstiftning och inte en diskussion om när man ska få avsluta sin graviditet, som är användbart för att minska antalet oönskade graviditeter.

– Grunden måste vara att det är upp till kvinnan att själv bestämma om hon vill avsluta sin graviditet eller inte. Då är det rimligt att man gör skillnad på om ett foster är livsdugligt eller inte, och läkarvetenskapen är ganska tydlig med att fram till 18:e veckan är det inget foster som är livsdugligt, säger Jimmie Åkesson vidare till TT.

I en intervju med Expressen TV uppger partiledaren att han tror denna fråga har väckt mest debatt inför partistämman och gett upphov till flest förslag från medlemmar.

– Jag tror inte att det blir en stridsfråga, men det är en fråga som det har varit en del prat om före landsdagarna, säger han.

I den text på Sverige­demo­krat­ernas webbsida, som motiverar partiets nuvarande officiella hållning i abortfrågan, står det bland annat:

”Ju längre graviditeten fortskrider blir en abort mer påfrestande.”

”Vi vill ge kvinnan största möjliga stöd och erbjuda möjligheten att titta på alternativ för den som vill. Att det görs någon form av prövning efter vecka 12 är det vanligaste förhållandet över hela Europa.”

Bland kristna företrädare som på senare år börjat förespråka SD har man ofta hänvisat till partiets restriktiva abortsyn, som nu partiet alltså ser ut att överge.

Det är fullständigt meningslöst att diskutera veckor.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Kyrklig profil erkänner sexköp

Brott. En man som varit aktiv i den frikyrkliga sfären har utretts av polisen för brott mot sexköpslagen... torsdag 4/6 10:37

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Nya bevis för att Planned Parenthood sålde fosterdelar

USA. Fakturor och videoinspelade förhör med Planned Parenthood-personal styrker misstankarna om att... torsdag 4/6 10:00

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...