Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Skattepengar bör inte användas till radioprogram på arabiska, anser sverigedemokrater. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska komplettera de dagliga inrikesnyheter på arabiska som sedan tidigare sänds digitalt.

SD-ägda Youtube-kanalen Riks är kritisk och menar att ett skattefinansierat program på arabiska riskerar att ”splittra det svenska samhället ännu mer”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 apr 2021

Ekot Radio Swedens arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik. Den nya podden, som publiceras varje fredag, kommer att spänna över svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur och livsstil.

– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad, säger producenten Firas Jonbla till tidningen Journalisten.

Sverigedemokraternas tv-kanal på Youtube, Riks, kritiserar satsningen i ett inslag som inskärper att invandrare ”ska anpassa sig till svensk kultur och lära sig det svenska språket”.

– Bara för att vi har tagit emot många människor från den arabisktalande världen så betyder det inte att det är lämpligt att statsradion nu börjar sända saker på arabiska i Sverige, säger programledaren Emmie Mikaelsson och menar att skattepengar, genom podden, går till att splittra det svenska samhället.

Sveriges Radio har emellertid i många år förmedlat nyheter om Sverige på några av de språk som talas av nyanlända – just nu arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska och tigrinja. Valet av språk har genom åren utgått ifrån de länder som flest nyanlända kommit ifrån för tillfället.

Sedan tidigare sänder P2/P6 ett aktualitetsmagasin på arabiska på internet varje fredag, i form av podden Arabisk talkshow.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier