Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Skattepengar bör inte användas till radioprogram på arabiska, anser sverigedemokrater. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska komplettera de dagliga inrikesnyheter på arabiska som sedan tidigare sänds digitalt.

SD-ägda Youtube-kanalen Riks är kritisk och menar att ett skattefinansierat program på arabiska riskerar att ”splittra det svenska samhället ännu mer”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 apr 2021

Ekot Radio Swedens arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik. Den nya podden, som publiceras varje fredag, kommer att spänna över svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur och livsstil.

– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad, säger producenten Firas Jonbla till tidningen Journalisten.

Sverigedemokraternas tv-kanal på Youtube, Riks, kritiserar satsningen i ett inslag som inskärper att invandrare ”ska anpassa sig till svensk kultur och lära sig det svenska språket”.

– Bara för att vi har tagit emot många människor från den arabisktalande världen så betyder det inte att det är lämpligt att statsradion nu börjar sända saker på arabiska i Sverige, säger programledaren Emmie Mikaelsson och menar att skattepengar, genom podden, går till att splittra det svenska samhället.

Sveriges Radio har emellertid i många år förmedlat nyheter om Sverige på några av de språk som talas av nyanlända – just nu arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska och tigrinja. Valet av språk har genom åren utgått ifrån de länder som flest nyanlända kommit ifrån för tillfället.

Sedan tidigare sänder P2/P6 ett aktualitetsmagasin på arabiska på internet varje fredag, i form av podden Arabisk talkshow.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00