Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Skattepengar bör inte användas till radioprogram på arabiska, anser sverigedemokrater. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska komplettera de dagliga inrikesnyheter på arabiska som sedan tidigare sänds digitalt.

SD-ägda Youtube-kanalen Riks är kritisk och menar att ett skattefinansierat program på arabiska riskerar att ”splittra det svenska samhället ännu mer”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 apr 2021

Ekot Radio Swedens arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik. Den nya podden, som publiceras varje fredag, kommer att spänna över svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur och livsstil.

– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad, säger producenten Firas Jonbla till tidningen Journalisten.

Sverigedemokraternas tv-kanal på Youtube, Riks, kritiserar satsningen i ett inslag som inskärper att invandrare ”ska anpassa sig till svensk kultur och lära sig det svenska språket”.

– Bara för att vi har tagit emot många människor från den arabisktalande världen så betyder det inte att det är lämpligt att statsradion nu börjar sända saker på arabiska i Sverige, säger programledaren Emmie Mikaelsson och menar att skattepengar, genom podden, går till att splittra det svenska samhället.

Sveriges Radio har emellertid i många år förmedlat nyheter om Sverige på några av de språk som talas av nyanlända – just nu arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska och tigrinja. Valet av språk har genom åren utgått ifrån de länder som flest nyanlända kommit ifrån för tillfället.

Sedan tidigare sänder P2/P6 ett aktualitetsmagasin på arabiska på internet varje fredag, i form av podden Arabisk talkshow.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier