Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Skattepengar bör inte användas till radioprogram på arabiska, anser sverigedemokrater. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska komplettera de dagliga inrikesnyheter på arabiska som sedan tidigare sänds digitalt.

SD-ägda Youtube-kanalen Riks är kritisk och menar att ett skattefinansierat program på arabiska riskerar att ”splittra det svenska samhället ännu mer”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 apr 2021

Ekot Radio Swedens arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik. Den nya podden, som publiceras varje fredag, kommer att spänna över svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur och livsstil.

– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad, säger producenten Firas Jonbla till tidningen Journalisten.

Sverigedemokraternas tv-kanal på Youtube, Riks, kritiserar satsningen i ett inslag som inskärper att invandrare ”ska anpassa sig till svensk kultur och lära sig det svenska språket”.

– Bara för att vi har tagit emot många människor från den arabisktalande världen så betyder det inte att det är lämpligt att statsradion nu börjar sända saker på arabiska i Sverige, säger programledaren Emmie Mikaelsson och menar att skattepengar, genom podden, går till att splittra det svenska samhället.

Sveriges Radio har emellertid i många år förmedlat nyheter om Sverige på några av de språk som talas av nyanlända – just nu arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska och tigrinja. Valet av språk har genom åren utgått ifrån de länder som flest nyanlända kommit ifrån för tillfället.

Sedan tidigare sänder P2/P6 ett aktualitetsmagasin på arabiska på internet varje fredag, i form av podden Arabisk talkshow.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10