På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Skattepengar bör inte användas till radioprogram på arabiska, anser sverigedemokrater. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska komplettera de dagliga inrikesnyheter på arabiska som sedan tidigare sänds digitalt.

SD-ägda Youtube-kanalen Riks är kritisk och menar att ett skattefinansierat program på arabiska riskerar att ”splittra det svenska samhället ännu mer”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 apr 2021

Ekot Radio Swedens arabiska redaktion riktar sig främst till en nyanländ arabisktalande publik. Den nya podden, som publiceras varje fredag, kommer att spänna över svensk politisk debatt, integrationsfrågor, brott, kultur och livsstil.

– Vi kommer att spegla Sverige som vi alltid gjort för nyanlända som inte kan så mycket om det svenska samhället. Ta upp viktiga ämnen som integration, skola, utbildning, arbetsmarknad, säger producenten Firas Jonbla till tidningen Journalisten.

Sverigedemokraternas tv-kanal på Youtube, Riks, kritiserar satsningen i ett inslag som inskärper att invandrare ”ska anpassa sig till svensk kultur och lära sig det svenska språket”.

– Bara för att vi har tagit emot många människor från den arabisktalande världen så betyder det inte att det är lämpligt att statsradion nu börjar sända saker på arabiska i Sverige, säger programledaren Emmie Mikaelsson och menar att skattepengar, genom podden, går till att splittra det svenska samhället.

Sveriges Radio har emellertid i många år förmedlat nyheter om Sverige på några av de språk som talas av nyanlända – just nu arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska och tigrinja. Valet av språk har genom åren utgått ifrån de länder som flest nyanlända kommit ifrån för tillfället.

Sedan tidigare sänder P2/P6 ett aktualitetsmagasin på arabiska på internet varje fredag, i form av podden Arabisk talkshow.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier