Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Foto: Scanpix

Sverigedemokrat insinuerar om ras i jämförelse mellan naturkatastofer

När en av världens största katastrofer pågår just nu i Japan och dödssiffran efter skalvet och tsunamivågorna i landet befaras överstiga 10 000, ger sig sverigedemokraten Kent Ekeroth ut på Twitter på måndagen och öppnar för frågor om vad många menar handlar om ras och hudfärg.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 mar 2011

Omkring 2 000 döda kroppar har under måndagen påträffats vid två stränder i japanska prefekturen Miyagi. Samtidigt varnas för ett nytt omfattande efterskalv och under måndagen utlyste också japanska armén ett nytt tsunamilarm. Mitt i nyhetsrapporteringen om katastrofen i Japan går Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth ut, och som många upplever det, öppnar för rasfrågor vad gäller naturkatastrofer och plundring.

På mikrobloggen Twitter jämför riksdagsledamoten naturkatastroferna i New Orleans och Haiti med den i Japan i fråga om rapporterad plundring:
"Naturkatastrof i New Orleans och Haiti ledde till plundring och våld. I Japan går allt lugnt och städat till. Gissa varför?", skriver han på Twitter, något som väckt stor debatt inom de sociala medierna.

En debattör skriver att Kent Ekeroth "tar cynismen till en ny nivå" medan andra frågar sig om han syftar "på hudfärg" och hur han vet att "japaners ras gör att de inte plundrar?". Många kommentarer tycker att Kent Ekeroth formulerat sitt Twitterinlägg med klara rasistiska undertoner.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) har kommenterat krisen i Japan på vad många på Twitteranvändare tycker är anmärkningsvärt. På måndagen konstaterade han att "den nordiska världen har sin diskreta charm – inga jordbävningar, inga tsunamis".

Sammanlagt saknas åtskilliga tusen medborgare i de städer som drabbades av tsunamin. Bara vid två stränder i japanska prefukturen Miyagi har cirka 2 000 döda kroppar påträffats, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

varldenidag.se
webben@varldenidag.se

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier