På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En 18-årig flicka i Höör misstänks ha mördats av en 25-årig man i slutet av mars. Det är ett av flera kvinnomord som har väckt bestörtning i Sverige den senaste tiden. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige skakas av kvinnomorden

Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats misstänkta för morden. Nu pågår en intensiv debatt om vad som ligger bakom den här typen av mord och om könsnormer, politisk ovilja, låga straff och alkohol.

Nyheter · Publicerad 17:00, 21 apr 2021

I samtliga fem fall finns det uppgifter om att de nu misstänkta männen ska ha haft en relation till eller känt kvinnorna som mördats. Nu kräver allmänheten och opinionsbildare att politikerna agerar, men det råder delade meningar om vad som bör göras.

Sanningshalten i MP-språkröret och jämställdhetsminister Märta Stenevis påstående i en artikel i Dagens samhälle, att ”pojkar och män fostras att slå”, har ifrågasatts av många. Stenevi har efter morden nu tagit initiativ till samtal med de andra partierna, om mäns våld mot kvinnor.

Men när Miljöpartiet nu vill se hårdare tag ”undrar man om partiet har gått i opposition mot sig självt”, skriver Expressens ledarsida och menar, att de rödgröna annars ofta är de som bromsar hårdare straff.

”De rödgröna vill inte frihetsberöva fler, utvisa fler, avlyssna fler, slopa straffrabatterna, införa förvaringsstraff och så vidare. Det är bara när det kommer till uppmärksammade brott mot kvinnor som man plötsligt vaknar till liv. Men kriminalpolitiken är en helhet”, skriver tidningen.

Det går inte att ena dagen kämpa mot att minderåriga ska kunna häktas och nästa dag förfasa sig över att en 17-åring på kort tid har hunnit våldta minst tre flickor, enligt ledarsidan.

För att motverka mäns våld mot kvinnor behövs inte mer genus­ideologi, utan goda mansideal, menar kriminologen Fredrik Kärrholm.

”Att försöka sudda ut maskulinitet, i linje med rådande genusdoktrin, riskerar ... att bli kontraproduktivt. I stället bör goda mansideal framhållas, i motsats till genusneutralitet”, twittrar han.

”Pojkar kommer att fortsätta betrakta sig själva som just pojkar och söka en identitet som man. Vad händer när det goda mansidealet är mindre tydligt? ... Då återstår primitiv hederskultur, barbarisk gangsterkultur och internets mörka hörn.”

Pingstledaren Daniel Alm är en av flera kristna ledare som reagerat på kvinnomorden, och han lyfter särskilt fram den roll som alkohol ofta spelar när det kommer till våld i nära relationer.

”Man känner sig alldeles uppgiven när man läser om det våld som sker mot kvinnor i Sverige. Vad är det för fel på oss män? Hur många kvinnor och barn är rädda i kväll för att män inte kan hantera sin frustration? Och när ska vi få en alkohol- och drogdebatt värd namnet?”, skriver han i sociala medier.

Morden på kvinnorna har ägt rum i Höör, Huddinge, Linköping, Älta och Alvesta mellan den 30 mars och 17 april.

Pojkar kommer att fortsätta betrakta sig själva som just pojkar och söka en identitet som man. Vad händer när det goda mansidealet är mindre tydligt?

Flera misstänkta kvinnomord på kort tid

• Slutet av mars: En man i 25-årsåldern misstänks ha mördat en 18-årig kvinna som varit försvunnen och därefter hittats död. Mannen och kvinnan kände varandra väl.

• 3 april: På påskafton hittades en kvinna död i en lägenhet i Flemingsberg. På plats fanns även en medelålders man som nu misstänks för mord.

• 15 april: En kvinna dödades med flera knivhugg i en gångtunnel. En 40-årig man som var bekant med kvinnan är misstänkt för mord.

• 15 april: En ung kvinna hittades död i Nacka. En man i 25-årsåldern misstänks för mord. De båda hade en relation.

• 19 april: En kvinna dödades mitt på dagen på öppen gata. En man i 40-årsåldern är misstänkt för mord. Det fanns någon form av relation mellan den misstänkte och brottsoffret.

Källa: TT

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier