Nyheter

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Sverige ska införa fängelser för grovt kriminella ungdomar.
Sverige ska införa fängelser för grovt kriminella ungdomar.

Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja arbetet.Fängelserna ska vara på plats senast i juli 2026.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar om unga mellan 15 och 17 år som begår grova brott som exempelvis våldtäkt och mord. I dag döms de i regel till sluten ungdomsvård inom Statens institutionsstyrelse och hamnar på så kallade Sis-hem i stället för fängelser. I hemmen blir den dömde inlåst med andra dömda ungdomar, där de måste bo och gå i skolan.

Men kriminalvården har en annan erfarenhet och kapacitet att hantera gruppen, anser justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det ska byggas särskilda avdelningar anpassade efter en ung målgrupp, med utbildning och behandling för att komma ut på andra sidan utan återfall i brottslighet, säger han till Dagens Industri.

Anledningen till förslaget är, enligt regeringen, att brottsligheten förändrats sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan. Dessutom anses inte nuvarande system vara anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna.

Kriminalvården får nu i uppdrag att börja planera för anstalterna. Fängelserna ska stå redo att användas senast den 1 juli 2026, skriver företrädare för de fyra Tidöpartierna i en debattartikel i Aftonbladet. Det är betydligt tidigare än utredningens förslag, som ansåg att planerna kan bli verklighet först 2028.

Regeringen ger uppdraget innan remisstiden gått ut, vilket sker i december 2023.

– Vi vill så snabbt som möjligt komma fram i frågorna, säger Strömmer.

En proposition ska läggas fram under 2024, och Kriminalvården ska få extra pengar – 17 miljoner kronor 2025, och sedan 100 miljoner 2026.

Powered by Labrador CMS