I Brunnsparken i Alingsås, vid Stora torg i Eslöv, i Centrumkyrkan i Heby, på Dundret i Gällivare, i Badhusparken i Kungsbacka, vid Shalombåten i Oskarshamn och i form av en bönevandring vid Tunadalskyrkan i Köping. Över hela Sverige samlas människor till bön under nationaldagen.
– Det är en dag med fokus på vårt land, där vi samlas kring att vi tror att bön gör skillnad för landet, säger Eva Barck från Sverigebönen, som arrangerar Nationaldagsbönen.
Redan när bönenätverket Sverigebönen grundades fanns en tanke och en längtan om att hitta en nationell bönedag för landet, något som 2005 blev verklighet när nationaldagen blev en helgdag.
Sedan dess har Nationaldagsbönen hållits årligen, och arrangörerna menar att anledningen är ganska grundläggande.
– Vi är uppmanade i Guds ord att be. Om vi tror på Guds ord så är bön en prioritet och en uppmaning och när Gud uppmanar oss så starkt till att göra det till en prioritering gör det skillnad om vi ber, säger Eva Barck.
Hon nämner exempelvis de fyra första bibelverserna i 1 Timoteusbrevet kapitel 2, där Gud uppmanar till bön för kungar och alla i ledande position.
– Vi ska be inte bara för våra egna behov och våra allra närmaste, utan för våra makthavare och för alla i ledande ställning.
Visionen för Sverigebönen har länge varit att nå till att bönesamlingar hålls i alla Sveriges 290 kommuner på nationaldagen. I skrivande stund finns drygt 110 registrerade bönesamlingar i 93 kommuner i landet, men siffran växer hela tiden. Dessutom går det att registrera sin samling ända in i det sista.
– Det kan vara enskilda församlingar eller en liten grupp, det kan vara flera kyrkor som går ihop tillsammans. En del är inomhus och andra är på ett berg eller ett torg. Det finns många olika varianter men gemensamt är att människor kommer tillsammans för att be för landet, säger Eva Barck.
Från tidigare år vet de också att initiativ på nationaldagen har lett till regelbundna böneträffar, exempelvis på Gotland där Eva Barck själv är regional ledare för Sverigebönen.
– Det har blivit grunden till att människor samlas för bön vid flera tillfällen under året, från flera olika kyrkor. Man har hittat varandra genom det, säger hon.