FN

Sverige röstade för vapenvila i Gaza – Hamas nämndes inte

En majoritet av länderna i FN kräver att Israel lägger ner vapnen i Gaza. (Genrebild.)

FN:s generalförsamling har med överväldigande majoritet röstat för en ickebindande resolution om omedelbar vapenvila i kriget i Gaza mellan Israel och Hamas. Sverige hör till länderna som röstade ja till resolutionen, som inte nämner Hamas.

USA hade föreslagit tillägg där Hamas terrorattacker fördöms och där det ställs krav på att gisslan släpps, men de tilläggen gick inte igenom. 

Publicerad

Resolutionen om en ”humanitär vapenvila” antogs med röstsiffrorna 153–10 på tisdagen.

23 länder lade ner sina röster. USA och Israel tillhör länderna som röstade nej till resolutionen.

Tidigare i veckan lade USA in sitt veto och röstade mot en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s säkerhetsråd. USA riktar skarp kritik mot tisdagens resolution, som inte med ett ord nämner terrorgruppen Hamas.

USA:s Linda Thomas-Greenfield uppmanade inför omröstningen alla länder att även rösta för två tillägg, där Hamas ”avskyvärda terrorattacker” fördöms och att alla i gisslan gruppen håller omedelbart ska släppas.

Inget av de tilläggen röstades igenom. 

I den senaste omröstningen i slutet av oktober, när generalförsamlingen antog en resolution om omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza, valde Sverige att lägga ner sin röst – en hållning man nu ändrat. Tillsammans med resten av Norden och en betydande majoritet av EU-länderna röstade Sverige ja.

”Sverige stödjer resolutionen eftersom den uppmanar till omedelbar humanitär vapenvila, understryker alla parters ansvar att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når Gaza”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett mejl till TT.

Han skriver samtidigt att ”Sverige stödjer fortsatt Israels rätt att försvara sig mot Hamas”. 

”Det är av vikt att omvärlden fortsätter att kräva att gisslan friges omedelbart, något som Sverige tydligt gör”, skriver Billström.

När utrikesminister Tobias Billström sade att en vapenvila vore orättvis mot Israel blev kritiken hård.

Inför omröstningen lät Billström kritisk till resolutionen. 

– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist. Vi anser att det är lämpligt att mana till humanitära pauser i det här läget. Men jag är redo att lyssna på vad mina kollegor kommer att säga, sade han enligt SVT. 

Uttalandet fick kritik från oppositionen, och i slutändan röstade Sverige alltså ja till resolutionen. 

”Sverige står upp för folkrätten och den internationella humanitära rätten. Det är oerhört viktigt nu att världssamfundet tar sitt ansvar för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civila”, skriver Billström till TT. 

Till Svenska Dagbladet säger Billström att det var ett ord i resolutionen som fick Sverige att – i sista stund – ändra sig. Det var ordet ”humanitär”, som enligt Billström ersatte ordet ”permanent”. 

– Den tidigare resolutionen krävde vapenvila och permanent eldupphör, vilket skulle försvåra för Israel att bekämpa Hamas. Den här resolutionen fokuserar i stället på ett humanitärt eldupphör för att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når civilbefolkningen. Så det är inte samma resolutionstext och ord betyder något, säger han till SvD. 

Israel anser att en vapenvila gynnar Hamas då terrorgruppen exempelvis får möjlighet att omgruppera sig. 

Powered by Labrador CMS