Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Sverige och Israel återupptar dialog

För första gången sedan 2014 har en svensk och en israelisk utrikesminister fört ett formellt samtal. Genombrottet kommer bara några veckor innan Sverige står som värd för ett högprofilerat möte i Malmö om Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

Nyheter · Publicerad 17:00, 21 sep 2021

Israels utrikesminister Yair Lapid kungjorde islossningen i sociala media på måndagen.

”Jag talade med Ann Linde, utrikesminister i Sverige. Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en omstart av relationer på denna nivån”, skrev han på Twitter.

Yair Lapid tillade att han uppskattade Ann Lindes ”uttalande gällande Sveries starka och fasta engagemang för Israels säkerhet” och att hon under samtalet ”erkände Israel som det judiska folkets hemland”.

Ann Linde berättade om samtalet på den judiska försoningsdagen Yom Kippur, den 15 september.

I sociala medier förklarade hon att hon haft ”ett mycket bra samtal” med sin israeliske motpart, som hon önskat shana tova (gott nytt år) med anledning av det judiska nyåret.

”Vi båda underströk att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med den andres övertygelser och olikheter”, skrev hon på Twitter.

”Jag fördömde terrorism och uttryckte ett starkt och fast engagemang för Israels säkerhet. Jag upprepade de mångåriga synpunkterna från Sverige och EU angående fredsprocessen i Mellanöstern och vårt stöd för tvåstatslösningen.”

Den diplomatiska relationen mellan Sverige och Israel blev nästintill bottenfrusen när Sverige erkände Palestina som en självständig stat hösten 2014.

Spänningen ökade ytterligare när dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) i januari 2016 sade sig vilja utreda huruvida Israel använt sig av ”utomrättsligt dödande” i samband med Israels respons på en våg av knivattacker och andra våldsdåd utförda av palestinska araber.

När Världen idag i somras intervjuade Israels avgående ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, beklagade han ”det stora och strategiska misstaget att erkänna Palestina som stat”, men tillade att det fanns ”gott om utrymme för kreativitet” när det gällde att förbättra relationerna.

– Israel är en liten ö av demokrati i en region av diktaturer och auktoritära regimer i Mellanöstern, och borde kunna förvänta sig större politisk solidaritet från den svenska regeringens sida, sade han bland annat.

Nu, med en ny israelisk regering på plats, och inför Sveriges kommande ordförandeskap i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), har Sverige tagits till nåder igen.

Enligt Dagens Nyheter kommer Israels nytillträdde president, Isaac Herzog, att delta på länk vid det internationella forum om Förintelsen och bekämpande av antisemitism som hålls i Malmö den 13 oktober, och dit den svenska regeringen bjudit in regeringschefer från 50 länder.

Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en omstart av relationer på denna nivån.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10