Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Sverige och Israel återupptar dialog

För första gången sedan 2014 har en svensk och en israelisk utrikesminister fört ett formellt samtal. Genombrottet kommer bara några veckor innan Sverige står som värd för ett högprofilerat möte i Malmö om Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

Nyheter · Publicerad 17:00, 21 sep 2021

Israels utrikesminister Yair Lapid kungjorde islossningen i sociala media på måndagen.

”Jag talade med Ann Linde, utrikesminister i Sverige. Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en omstart av relationer på denna nivån”, skrev han på Twitter.

Yair Lapid tillade att han uppskattade Ann Lindes ”uttalande gällande Sveries starka och fasta engagemang för Israels säkerhet” och att hon under samtalet ”erkände Israel som det judiska folkets hemland”.

Ann Linde berättade om samtalet på den judiska försoningsdagen Yom Kippur, den 15 september.

I sociala medier förklarade hon att hon haft ”ett mycket bra samtal” med sin israeliske motpart, som hon önskat shana tova (gott nytt år) med anledning av det judiska nyåret.

”Vi båda underströk att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med den andres övertygelser och olikheter”, skrev hon på Twitter.

”Jag fördömde terrorism och uttryckte ett starkt och fast engagemang för Israels säkerhet. Jag upprepade de mångåriga synpunkterna från Sverige och EU angående fredsprocessen i Mellanöstern och vårt stöd för tvåstatslösningen.”

Den diplomatiska relationen mellan Sverige och Israel blev nästintill bottenfrusen när Sverige erkände Palestina som en självständig stat hösten 2014.

Spänningen ökade ytterligare när dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) i januari 2016 sade sig vilja utreda huruvida Israel använt sig av ”utomrättsligt dödande” i samband med Israels respons på en våg av knivattacker och andra våldsdåd utförda av palestinska araber.

När Världen idag i somras intervjuade Israels avgående ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, beklagade han ”det stora och strategiska misstaget att erkänna Palestina som stat”, men tillade att det fanns ”gott om utrymme för kreativitet” när det gällde att förbättra relationerna.

– Israel är en liten ö av demokrati i en region av diktaturer och auktoritära regimer i Mellanöstern, och borde kunna förvänta sig större politisk solidaritet från den svenska regeringens sida, sade han bland annat.

Nu, med en ny israelisk regering på plats, och inför Sveriges kommande ordförandeskap i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), har Sverige tagits till nåder igen.

Enligt Dagens Nyheter kommer Israels nytillträdde president, Isaac Herzog, att delta på länk vid det internationella forum om Förintelsen och bekämpande av antisemitism som hålls i Malmö den 13 oktober, och dit den svenska regeringen bjudit in regeringschefer från 50 länder.

Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en omstart av relationer på denna nivån.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier