Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Sverige fälls i konvertitfall av FN:s tortyrkommitté

2019 stoppade FN utvisningen av en kristen konvertit från Sverige till Afghanistan. Sedan dess har en process pågått i FN:s tortyrkommitté som nu fäller Sverige för brott mot tortyrkonventionen, enligt Skandinaviska människorättsadvokaterna (SHRL), som drivit fallet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 dec 2021

Migrationsverket menade att konvertitens val att bli kristen inte var genuint och ville att han skulle utvisas ur landet. SHRL drev hans fall vidare och FN stoppade utvisningen.

Nu har alltså FN:s tortyrkommitté, som ska vaka över att personer skyddas från tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling, fällt Sverige för agerandet vid utvisningsbeslutet av konvertiten.

”Svenska migrationsmyndigheter får svidande kritik och FN:s tortyr­kommitté håller med oss om att Sverige har misslyckats med sin skyldighet att göra en individualiserad bedömning av den verkliga och personliga risk för tortyr han skulle utsättas för i Afghanistan”, skriver Ruth Nordström på SHRL i ett Facebookinlägg.

SHRL har anfört att personen riskerade tortyr och dödsstraff vid utvisning till Afghanistan.

Under Migrationsverkets utredning avkrävdes konvertiten bland annat ingående förklaringar på teologiskt komplexa frågor. Ärendet finns beskrivet i den så kallade konvertitutredningen som presenterades 2019 där kyrkor och andra aktörer i Sverige belyser den, enligt dem, stundtals rättsosäkra behandlingen av konvertiter.

Enligt Nordström tar FN:s tortyrkommitté i sitt beslut upp konvertitens psykiska hälsotillstånd, spridande av kristen tro på sociala medier och instämmer i att svenska migrationsmyndigheter skulle ha tagit hänsyn till personens bakgrund och utbildningsnivå.

”Nu har Sverige 90 dagar på sig att informera FN om att utvisningen inte verkställs och Migrationsverket blir skyldiga att ompröva hans asylärende i enlighet med FN:s beslut”, skriver hon.

Nu har Sverige 90 dagar på sig att informera FN om att utvisningen inte verkställs.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00