Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Svensson blir dokumentär-film i SVT

”Partiledare av Guds nåde”, det är namnet på den två timmar långa dokumentär om partiledaren Alf Svensson och KDS som Sveriges Television kommer att sända i december.

Nyheter · Publicerad 17:00, 17 nov 2021

Alf Svensson är partiledaren som blev större än sitt eget parti. Han fanns med redan när pingstledaren Lewi Pethrus bildade Kristen demokratisk samling, KDS, 1964. 1973 blev han partiledare och det förblev han under hela 31 år. Det är längre än vad någon annan partiledare i Sverige har varit. Han ledde partiet från att ha stått helt utanför riksdagen till att bli ett etablerat riksdagsparti med som mest 12 procent av rösterna. Ett uppdrag som när det inleddes för många måste ha uppfattats som omöjligt. Men med Alf Svensson i spetsen lyckades det.

– Alf Svensson har gjort en politisk resa som saknar motstycke i svensk politik, sa SVT:s projektledare Carin Ahlqvist tidigare till tidningen Dagen.

Berättelsen om pingstpastorssonen Alf Svenssons liv är även en berättelse om Kristdemo­kraterna. En historia om partiets motgångar och framgångar, från att ha varit ifrågasatt, uträknat och nästan betraktat som en sekt, till att bli ett riksdagsparti att räkna med och ett regeringsparti som blev en maktfaktor i svensk politik.

I dokumentären intervjuas både politiska motståndare och vänner, bland annat den tidigare moderatledaren Carl Bildt och Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Journalisten Jesper Henke, tidigare reporter på Uppdrag Granskning, är den som gör intervjuerna och tecknar porträttet av Alf Svensson.

”Partiledare av Guds nåde” är en produktion från Samhällsavdelningen på Sveriges Television i Göteborg. Dokumentären har premiär tisdagen den 7 december klockan 20.00 i SVT 1.

Alf Svensson

Aktuell: Porträtteras i en dokumentär i SVT.

Politisk karriär: Var Kristdemokraternas partiledare åren 1973–2004. Sveriges biståndsminister 1991–1994. Europaparlamentariker 2009–2014.

Ålder: 83 år.

Bor: I Gränna.

Familj: Hustrun Sonja och tre barn med familjer.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00