Det är en studie av ett än så länge experimentellt läkemedel, lecanemab, som visat sig kunna sakta ner den kognitiva försämringen som uppstår hos patienter med Alzheimers sjukdom.
Resultaten har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.
– Vi har ju ännu inte sett resultaten i detalj, men det som beskrivs är väldigt övertygande, säger Oscar Hansson.
Studien, som följts av Alzheimersexperter världen över, omfattade nästan 1 800 patienter med tidig alzheimer som lottades till att få infusioner av antingen lecanemab eller placebo varannan vecka.
Bland annat mättes patienternas tankemässiga förmågor och hur de fungerar i vardagen på en skala. Efter 18 månaders uppföljning hade försämringen på skalan bromsats med 27 procent hos deltagarna i lecanemab-gruppen, jämfört med gruppen som fick placebo.
Det handlar alltså inte om ett botemedel, men siffrorna tyder på att läkemedlet kan göra stor skillnad för patienterna även om effekten kan beskrivas som ”modest”, enligt Oscar Hansson.
– Det är ändå det första läkemedlet som visar på en modest effekt, säger han.
– Sätter man in läkemedlet tidigt i sjukdomsförloppet, när man bara har lätta minnessvårigheter, kanske man kan leva längre hemma innan man flyttar till ett demensboende.
Bioarctic har redan lämnat in en ansökan om godkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA enligt ett så kallat accelererat förfarande.