Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Svenskt institut ska forska om Förintelsen

Ett svenskt fristående forskningsinstitut med inriktning på Förintelsen planerar att starta sin verksamhet i oktober, skriver Dagens Nyheter.

Samma månad står regeringen som värd för ett internationellt möte i Malmö för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism.

Nyheter · Publicerad 04:05, 15 jul 2021

Det nya forskningsinstutet har fått namnet Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS, Svenska institutet för Förintelseforskning), och förestås enligt DN av docenten och Uppsalahistorikern Karin Kvist Geverts.

Hon berättar för tidningen att satsningen ska ha ”särskilt fokus på material och ämnen som är relevanta för Sverige”, och att verksamheten förhoppningsvis ska vara i gång i oktober.

Forskningsinstitutet ska drivas som en ideell stiftelse, med finansering från USA-baserade Joel Citrons svenska stiftelse.

Vid flera svenska universitet bedrivs i dag forskning relaterat till Förintelsen.

Uppsala universitet har ett masterprogrammet i studier kring Förintelsen och folkmord. Vid universitetets historiska institution finns tvärvetenskapliga Hugo Valentin-centrum, med inriktning bland annat på Förintelse- och folkmordsstudier.

Vid Lunds universitet bedrevs under sex år forskningsprojektet Förintelsens plats i den europeiska historiekulturen.

DN berättade tidigare i år om ett nytt forskarnätverk, bestående av ett 30-tal personer vid åtta lärosäten, som vill utveckla forskningen om antisemitism och Förintelsen i Sverige. En av nätverkets initiativtagare är just Karin Kvist Geverts, som tidigare varit forskningssamordnare på myndigheten Forum för levande historia.

Forum för levande historia har i uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.

Just nu samlar man in föremål av minneskaraktär till det Förintelsemuseum som nästa år öppnar i Stockholm, inom ramen för Statens historiska museer. Det handlar om vittnesmål, brevväxlingar, dagböcker, personliga berättelser, fotografier eller föremål med anknytning till Sverige och den nazityska perioden 1933–1945.

I mars 2023 tar Sverige dessutom över ordförandeskapet för Internationella alliansen för hågkomst av Förintelsen (International Holocaust Remembrance Alliance), som skapades på initiativ av den tidigare statsministern Göran Persson.

Göran Persson bjöd in till det första internationella forumet om Förintelsen i Stockholm 2000, vilket skulle ihågkommas vid ett högnivåforum i Malmö om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i oktober 2020. Forumet sköts upp på grund av coronapandemin och hålls i Malmö den 13 oktober.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier