Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Svenskt institut ska forska om Förintelsen

Ett svenskt fristående forskningsinstitut med inriktning på Förintelsen planerar att starta sin verksamhet i oktober, skriver Dagens Nyheter.

Samma månad står regeringen som värd för ett internationellt möte i Malmö för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism.

Nyheter · Publicerad 04:05, 15 jul 2021

Det nya forskningsinstutet har fått namnet Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS, Svenska institutet för Förintelseforskning), och förestås enligt DN av docenten och Uppsalahistorikern Karin Kvist Geverts.

Hon berättar för tidningen att satsningen ska ha ”särskilt fokus på material och ämnen som är relevanta för Sverige”, och att verksamheten förhoppningsvis ska vara i gång i oktober.

Forskningsinstitutet ska drivas som en ideell stiftelse, med finansering från USA-baserade Joel Citrons svenska stiftelse.

Vid flera svenska universitet bedrivs i dag forskning relaterat till Förintelsen.

Uppsala universitet har ett masterprogrammet i studier kring Förintelsen och folkmord. Vid universitetets historiska institution finns tvärvetenskapliga Hugo Valentin-centrum, med inriktning bland annat på Förintelse- och folkmordsstudier.

Vid Lunds universitet bedrevs under sex år forskningsprojektet Förintelsens plats i den europeiska historiekulturen.

DN berättade tidigare i år om ett nytt forskarnätverk, bestående av ett 30-tal personer vid åtta lärosäten, som vill utveckla forskningen om antisemitism och Förintelsen i Sverige. En av nätverkets initiativtagare är just Karin Kvist Geverts, som tidigare varit forskningssamordnare på myndigheten Forum för levande historia.

Forum för levande historia har i uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.

Just nu samlar man in föremål av minneskaraktär till det Förintelsemuseum som nästa år öppnar i Stockholm, inom ramen för Statens historiska museer. Det handlar om vittnesmål, brevväxlingar, dagböcker, personliga berättelser, fotografier eller föremål med anknytning till Sverige och den nazityska perioden 1933–1945.

I mars 2023 tar Sverige dessutom över ordförandeskapet för Internationella alliansen för hågkomst av Förintelsen (International Holocaust Remembrance Alliance), som skapades på initiativ av den tidigare statsministern Göran Persson.

Göran Persson bjöd in till det första internationella forumet om Förintelsen i Stockholm 2000, vilket skulle ihågkommas vid ett högnivåforum i Malmö om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i oktober 2020. Forumet sköts upp på grund av coronapandemin och hålls i Malmö den 13 oktober.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00