Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

När talibanerna kommer ha kontroll över Afghanistans institutioner kan bistånd inte gå till dessa, menar Sida. På bilden ses en taliban postera vid Kabuls internationella flygplats. Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Svenskt bistånd till afghanska staten stoppas

Sveriges biståndsmyndighet Sida stoppar allt bistånd till den afghanska staten. Detta för att pengarna, nästan en halv miljard kronor, inte ska hamna i talibanernas händer.

Nyheter · Publicerad 13:05, 30 aug 2021

Sverige ger årligen omkring en miljard kronor i bistånd till Afghanistan, varav cirka hälften går genom den afghanska staten via Världsbanken. Det är den delen av biståndet som Sida stoppar.

I reda pengar rör det sig om 448 miljoner kronor.

– Det fanns inget avtal, men det är vad som var planerat, säger Maria Lundberg, chef för Afghanistanenheten på Sida.

Myndigheten har föreslagit att 300 miljoner ska gå till humanitära insatser, medan resterande pengar behålls i väntan på klargörande analyser.

Afghanistan är det land som får mest i bistånd av Sverige. Sida inledde en analys av läget i landet för en vecka sedan.

I samma stund som talibanerna tillskansade sig makten i huvudstaden Kabul omöjliggjordes insatser som syftar till statsbyggnad, klargör Lundberg.

– Vi ser att Afghanistan nu har en ny de facto regim. Och vi måste kunna garantera att de respekterar mänskliga rättigheter. Allt stöd som kan bidra till att talibanregimen stärks avbryts.

Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) är av samma åsikt. Redan i förra veckan uppgav han att den typen av bistånd tills vidare måste strypas.

– Detta är institutioner som talibanerna nu kommer att ha kontroll över. Därför är det uteslutet att fortsätta den typen av stöd, sade han då till TT.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00