Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Svenskar på plats vid konferens i Alphas moderkyrka i London

För att hämta inspiration för sitt utåtriktade arbete besökte församlingsledare från USA och Europa i förra veckan Alphakonferensen i London-kyrkan Holy Trinity Brompton, där det världsberömda Alphakonceptet en gång föddes.

Världen idag var med på kyrkans gudstjänst redan på söndagen innan den stora konferensen skulle starta.

Nyheter · Publicerad 11:00, 2 okt 2022

När gudstjänsten ska börja syns inte den nye kyrkoherden, Archie Coates – efterträdare till nästan legendariske Nicky Gumbel – till. Blickar flackar omkring mot främre delen av auditoriet för att se den nya kyrkoherden, då en uppmärksam kyrkvärd dyker upp för att fånga upp dem som letar platser och ser allmänt vilsna ut.

– Det finns plats längst fram, säger kyrkvärden vänligt och tar täten för att visa vägen.

När han vänder sig om och med ett vänligt leende pekar in i bänkraden, visar det sig vara Holy Trinity Bromptons nye kyrkoherde.

– Är du Archie …?

Yes, blir Archies snabba svar på Världen idags fråga, innan han på ett ögonblick försvinner i folkvimlet för att hitta andra besökare som behöver hjälp att hitta platser.

Alpha präglar mycket av verksamheten i den anglikanska kyrkan i centrala London. När Världen idag även besöker söndagens kvällsgudstjänst slår man ett slag för starten av en ny Alphakurs. Sedan berättar en man hur han kom till tro genom Al­pha, hur han växte upp utan pappa, hur han lämnade sin tro för att göra karriär och hamnade i missbruk.

En vän tog med honom till Alphakurs – som varade i fem år.

– Jag sade nej i fem år, säger mannen, som till slut motvilligt följde med till en riktig gudstjänst i kyrkan. När han såg alla andra räcka upp händerna i lovsången, prövade han samma sak, mest för att se vad som hände.

– Jag började gråta som ett barn, jag har aldrig använt droger sedan dess, säger mannen och lämnar scenen under applåder för att ge plats åt tre nykristna som ska sänkas ner i den dopgrav som har blottlagts under scenen där lovsångsledarna nyss stod.

Sarah Jackson, som själv kom till tro genom konfirmation och Alphakurs i Holy Trinity Brompton, predikar därefter om Jairus dotter och om att inte frukta utan tro: ”Var inte rädd, tro endast!”, var Jesu uppmaning när dödsbeskedet kom, innan han själv uppväckte henne från de döda, påminner hon. 

Efter gudstjänsten syns Archie Coates inte till i kyrkan och efter att ha gett upp letandet för att kunna ta en bild, stöter vi på honom på parkeringen i samtal med några besökare.

Några korta ord hinner växlas vid fotograferingen innan Holy Trinity Bromptons nye kyrkoherde skyndar vidare till nästa gudstjänst på Onslow Square.

På måndagens eftermiddag har delegater från olika delar av världen samlats i konferenslokalen precis bredvid den stora kyrkobyggnaden. Representanter från en rad delstater i USA blandas med besökare från Tyskland, Spanien, Mexiko, Brasilien, Guatemala – och Örkelljunga.

Även på denna samling är Guds godhet och nåd i fokus när en av Alphas USA-ledare inleder.

– Guds närvaro är så tydlig i den kultur som har odlats här i Holy Trinity Brompton, säger han, och beskriver hur Alpha är designat för att misslyckas – om inte Gud dyker upp.

Den svenska delegationen på plats leds av Carl-Henric Jaktlund, nationell ledare och Marie-Louise Nilsson, inspiratör.

– Jag är här för att träffa präster, pastorer och församlingsledare, för att lyssna in hur Alpha kan användas i en församling i dag, säger Carl-Henrik Jaktlund.

– Jag förväntar mig mycket inspiration, samtal och lärande från varandra men också att få lära av den här kyrkan, där Alpha­kursen grundades.

Även om kyrkan är en stor kyrka i inflytande med sina fem kyrkolokaler i närområdet, beskriver han den som en väldigt liten kyrka sett till det inflytande som HTB har runt om i världen.

Carl-Henrik Jaktlund tror att en nyckel till Alphakonceptets framgång är just att det föddes här på Brompton Road i London-stadsdelen Knightsbridge.

– Det är en väldigt lokal kurs. Den ägs av den lokala kyrkan. När en svensk, mexikansk, brittisk eller afrikansk församling håller en Alphakurs så blir det deras kurs. Matgemenskapen, tydligheten i budskapet och det efterföljande samtalet fungerar i alla kulturer och fungerar även över tid – kurserna har varit i gång i årtionden, säger han.

– Jag tror att det finns en stor hemlighet i att det inte startades som en global kurs utan att det var en lokal kurs som skulle betjäna kyrkan här.

Det är snart sex år sedan Carl-Henrik Jaktlund blev nationell ledare för Alpha Sverige. Konceptet har en lång svensk tradition sedan slutet av 1990-talet, då Svenska kyrkan i Kummelby, Sollentuna översatte kurserna till svenska.

I höst hålls mellan 400 och 500 Alphakurser i Sverige, en orsak till tillväxten är enligt Carl-Henrik Jaktlund att Alpha för fem år sedan gjorde två filmserier om konceptet. Filmerna var inspelade som en upptäcktsresa, där filmteamet hade rest runt om i världen, talat med forskare, experter, teologer, vilket varvades med personliga vittnesbörd.

– Vi översatte dem till svenska, vilket gjorde att intresset tog fart igen. Vi har sett en stor ökning igen de senaste åren på grund av det nya materialet men förhoppningsvis även på grund av en krismedvetenhet, att vi som kyrka inser att vi behöver tänka mer missionellt, säger Carl-Henrik Jaktlund.

– Tittar man procentuellt så undrar jag om inte Sverige ligger högst i Europa, lägger han till.

Marie-Louise Nilsson är inspiratör för Alpha och jobbar med kyrkor för att coacha dem att hålla Alphakurser. Hon har själv en bakgrund inom EFS och har jobbat med församlingsplantering.

– Alpha är helt outstanding när det gäller att sätta kultur. Hela vårt uppdrag som kyrka är att nå ut med evangeliet till nya människor och sedan se dessa människor växa, förklarar hon i en paus.

– Under mina år som pastor och präst har jag inte upptäckt något bättre redskap för att nå ut till människor, att skapa en trygg plats där människor kan upptäcka evangeliet. Alpha ger också en möjlighet att växa och är en tillväxtplats för nya ledare, säger Nilsson, som under dagarna i London förväntar sig att få nya vänner, mycket tankar, lärdomar men också en påminnelse: ”Ja, just det, det är det här det handlar om.”

– Jag älskar att få möjlighet att möta präster och pastorer från alla möjliga sammanhang och samfund. Allt handlar om Guds nåd och att människor ska få möta nåden.

Den svenska delegationen i London var förväntansfull inför konferensdagarna.

– Jag förväntar mig att bli inspirerad, få nya idéer och bli andligt upplyft, säger Johan Kårlin, från Mönsterås, som är engagerad i Svenska kyrkan.

– Jag vill se vad Gud har för tankar för Sverige, säger Johannes Apel, som jobbar med Credos studentarbete i Lund.

– Jag tror att den helige Ande kommer att vara med oss, vi kommer att bli vägledda, få nya verktyg. Skörden är mogen, men arbetarna är få, betonar Paul Johansson från Hillsong i Malmö.

Anders Blåberg, pastor i Kors­kyrkan i Uppsala, var med på sin första Alphakonferens i Holy Trinity Brompton redan 1997.

– Man brukar alltid bli uppmuntrad när man kommer hit och får alltid med sig goda idéer hem. Man vet aldrig vad man får med sig, så jag är alltid förväntansfull när jag kommer hit.

Anders Olsson, pastor i Södertörnskyrkan i Huddinge, har med sig församlingens ungdomspastor Isak Karlsson i London.

– Vi är här för att bli ännu mer involverade och inspirerade för detta med Alphakurser som jag har sett verkligen fungera i vår tid, speciellt i Stockholm. Det är väldigt, väldigt bra och vi är förväntansfulla inför de här dagarna. Vi ser fram emot att träffa vänner, kollegor men också nya kontakter, så det känns jättespännande, säger Anders Olsson.

Alpha är helt outstanding när det gäller att sätta kultur. Hela vårt uppdrag som kyrka är att nå ut med evangeliet till nya människor och sedan se dessa människor växa.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00