Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Svenska tomater hotade – av elkrisen

I somras stod företaget för 60 procent av alla svenskodlade tomater. Men i höst och vinter ställer Sveriges största tomatodlare in all odling, på grund av de höga elpriserna.

Nyheter · Publicerad 08:30, 6 sep 2022

Det skånska företaget Nordic Greens Trelleborg är Sveriges största tomatproducent och stod i somras för 60 procent av de svenskodlade tomaterna. Men nu sätter elpriset stopp för kommande produktion. För Aftonbladet berättar bolaget att de ställer in hela vinterns tomatodling på grund av de höga elpriserna.

– När vi såg den senaste prognosen för elpriserna de första kvartalen 2023 insåg vi att det inte finns en chans för oss att odla. Det är ingen mening att jobba om vi ändå går med förlust, säger företagets platschef Mindaugas Krasauskas till Aftonbladet.

När företaget förhandlade om tomatpriserna för den kommande tomatsäsongen förväntade de sig ett elpris på 1,60 kronor per kilowattimme, men den senaste prognosen säger 3,50 kronor per kilowattimme,.

– Då ändrades allt på en gång. Elen har ju kostat runt 50, 60 öre de senaste åren. Nu är den ibland uppe på fem, sex kronor. Det är tio gånger dyrare jämfört med för två år sedan. Det är helt omöjligt, säger Mindaugas Krasauskas.

Trots den inställda produktionen beräknar Nordic Greens Trelleborg att behålla samtliga 32 fastanställda. Däremot drar man ner på antalet säsongsanställda. Och nu hoppas Mindaugas Krasauskas på att politikerna går in med stöd till livsmedelsproducenter.

– Det känns helt fel att sluta producera svensk mat, säger han till Aftonbladet.

Det känns helt fel att sluta producera svensk mat.

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Finskspråkiga niondeklassare tycker sämre om svenskan

Finland. Finskspråkiga elever i Finland är för dåliga på svenska när de går ut nian, enligt en rapport från... fredag 24/3 21:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10