Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Svenska politiker hindrade EU-protest mot kyrkstängningar

Flera svenska EU-parlamentsledamöter får kritik för att ha röstat nej till att lyfta frågan om algeriska myndigheters stängning av kyrkor. Det är SD-ledamoten Charlie Weimers som kritiserar S, C, L och MP:s ledamöter för agerandet.

Nyheter · Publicerad 17:42, 5 nov 2019

Det var den nationalistiska partigruppen Identitet och Demokrati som i förra veckan begärde att parlamentet skulle införa ett ”uttalande från rådet och kommissionen om förföljelserna av kristna i Algeriet” på sin föredragningslista. Begäran röstades dock ned med 222 röster emot och 205 för.

Medan de svenska ledamöterna från M, KD och SD röstade för begäran, så röstade ledamöterna från S, C, L och MP antingen emot, eller var inte på plats.

– Då det var liten skillnad mellan de två sidorna avgjordes frågan i realiteten av de svenska parlamentariker som röstade emot eller valt att inte närvara, kommenterar Weimers genom ett pressmeddelande.

Den centerpartistiska ledamoten Abir Al-sahlani tillbakavisar kritiken i ett mejl till Världen idag. Hon förklarar att de inte är tysta i frågan, men att de inte vill låta ID-gruppen ta upp den på det sättet.

– Att mänskliga rättigheter bryts i Algeriet är tragiskt och oacceptabelt. Men att ge Matteo Salvinis högerpopulistiska parti möjligheten att diskutera frågan i plenum gör saken bara värre. Särskilt med tanke på att de röstade emot resolutionen om räddning på medelhavet, skriver Al-sahlani.

Weimers köper dock inte Centerpartisternas resonemang. Han menar att det är det sakpolitiska innehållet i förslag som bör utvärderas.

– Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor, säger han.

Den Sverigedemokratiske parlamentsledamoten har även skrivit ett individuellt brev till den algeriska interimspresidenten Abdelkader Bensalah. I egenskap av EU-parlamentsledamot uppmanar Weimers de algeriska myndigheterna att återöppna alla stängda kyrkor, dra tillbaka alla varningar och domstolsärenden mot kristna församlingar och återföra de konfiskerade historiska kyrkobyggnaderna till de kristna.

Weimers är även öppen för att vara med och utforma ett gemensamt brev från flera EU-parlamentsledamöter, men förklarar att sådana tenderar att ta lång tid innan de blir färdiga.

– Jag ville vara säker på att åtminstone ett brev skulle skickas i samband med omröstningen, skriver han till Världen idag.  

Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...