Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Svenska politiker hindrade EU-protest mot kyrkstängningar

Flera svenska EU-parlamentsledamöter får kritik för att ha röstat nej till att lyfta frågan om algeriska myndigheters stängning av kyrkor. Det är SD-ledamoten Charlie Weimers som kritiserar S, C, L och MP:s ledamöter för agerandet.

Nyheter · Publicerad 17:42, 5 nov 2019

Det var den nationalistiska partigruppen Identitet och Demokrati som i förra veckan begärde att parlamentet skulle införa ett ”uttalande från rådet och kommissionen om förföljelserna av kristna i Algeriet” på sin föredragningslista. Begäran röstades dock ned med 222 röster emot och 205 för.

Medan de svenska ledamöterna från M, KD och SD röstade för begäran, så röstade ledamöterna från S, C, L och MP antingen emot, eller var inte på plats.

– Då det var liten skillnad mellan de två sidorna avgjordes frågan i realiteten av de svenska parlamentariker som röstade emot eller valt att inte närvara, kommenterar Weimers genom ett pressmeddelande.

Den centerpartistiska ledamoten Abir Al-sahlani tillbakavisar kritiken i ett mejl till Världen idag. Hon förklarar att de inte är tysta i frågan, men att de inte vill låta ID-gruppen ta upp den på det sättet.

– Att mänskliga rättigheter bryts i Algeriet är tragiskt och oacceptabelt. Men att ge Matteo Salvinis högerpopulistiska parti möjligheten att diskutera frågan i plenum gör saken bara värre. Särskilt med tanke på att de röstade emot resolutionen om räddning på medelhavet, skriver Al-sahlani.

Weimers köper dock inte Centerpartisternas resonemang. Han menar att det är det sakpolitiska innehållet i förslag som bör utvärderas.

– Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor, säger han.

Den Sverigedemokratiske parlamentsledamoten har även skrivit ett individuellt brev till den algeriska interimspresidenten Abdelkader Bensalah. I egenskap av EU-parlamentsledamot uppmanar Weimers de algeriska myndigheterna att återöppna alla stängda kyrkor, dra tillbaka alla varningar och domstolsärenden mot kristna församlingar och återföra de konfiskerade historiska kyrkobyggnaderna till de kristna.

Weimers är även öppen för att vara med och utforma ett gemensamt brev från flera EU-parlamentsledamöter, men förklarar att sådana tenderar att ta lång tid innan de blir färdiga.

– Jag ville vara säker på att åtminstone ett brev skulle skickas i samband med omröstningen, skriver han till Världen idag.  

Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier