Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Svenska politiker hindrade EU-protest mot kyrkstängningar

Flera svenska EU-parlamentsledamöter får kritik för att ha röstat nej till att lyfta frågan om algeriska myndigheters stängning av kyrkor. Det är SD-ledamoten Charlie Weimers som kritiserar S, C, L och MP:s ledamöter för agerandet.

Nyheter · Publicerad 17:42, 5 nov 2019

Det var den nationalistiska partigruppen Identitet och Demokrati som i förra veckan begärde att parlamentet skulle införa ett ”uttalande från rådet och kommissionen om förföljelserna av kristna i Algeriet” på sin föredragningslista. Begäran röstades dock ned med 222 röster emot och 205 för.

Medan de svenska ledamöterna från M, KD och SD röstade för begäran, så röstade ledamöterna från S, C, L och MP antingen emot, eller var inte på plats.

– Då det var liten skillnad mellan de två sidorna avgjordes frågan i realiteten av de svenska parlamentariker som röstade emot eller valt att inte närvara, kommenterar Weimers genom ett pressmeddelande.

Den centerpartistiska ledamoten Abir Al-sahlani tillbakavisar kritiken i ett mejl till Världen idag. Hon förklarar att de inte är tysta i frågan, men att de inte vill låta ID-gruppen ta upp den på det sättet.

– Att mänskliga rättigheter bryts i Algeriet är tragiskt och oacceptabelt. Men att ge Matteo Salvinis högerpopulistiska parti möjligheten att diskutera frågan i plenum gör saken bara värre. Särskilt med tanke på att de röstade emot resolutionen om räddning på medelhavet, skriver Al-sahlani.

Weimers köper dock inte Centerpartisternas resonemang. Han menar att det är det sakpolitiska innehållet i förslag som bör utvärderas.

– Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor, säger han.

Den Sverigedemokratiske parlamentsledamoten har även skrivit ett individuellt brev till den algeriska interimspresidenten Abdelkader Bensalah. I egenskap av EU-parlamentsledamot uppmanar Weimers de algeriska myndigheterna att återöppna alla stängda kyrkor, dra tillbaka alla varningar och domstolsärenden mot kristna församlingar och återföra de konfiskerade historiska kyrkobyggnaderna till de kristna.

Weimers är även öppen för att vara med och utforma ett gemensamt brev från flera EU-parlamentsledamöter, men förklarar att sådana tenderar att ta lång tid innan de blir färdiga.

– Jag ville vara säker på att åtminstone ett brev skulle skickas i samband med omröstningen, skriver han till Världen idag.  

Min åsikt är att det skulle vara svårt att förklara för en kristen, vars kyrka precis hade stängts, att man inte tänkte rösta för en protest mot detta eftersom den som lagt förslaget om en protest tyckte annorlunda i andra frågor.

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Minister vill införa vigseltvång

Vigseltvång. Jämställdhetsministern Åsa LIndhagen (MP) vill frånta alla de samfund vigselrätten som inte viger... måndag 3/8 20:00

Ideologi ännu tydligare på reducerat Pride

Ledare Nästan alla offentliga arrangemang denna vår och sommar ställs in. Stockholm Pride genomförs dock... torsdag 30/7 00:00

Pastor Roland Hellsten har fått flytta hem

Pastorn och bibelläraren Roland Hellsten har avlidit efter en tids sjukdom. Han arbetade som pastor... måndag 3/8 19:00

Polisprofil: ”Kan polisen ställa upp i marsch för livet?”

Pride. Ännu en gång har landets polismyndighet valt att delta i Pride. Tidigare polismannen Olavi... måndag 3/8 17:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt