Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Svenska och finska politiker bad för Israel

I två dagar har omkring 200 personer – däribland många politiker – från 15 olika länder varit samlade i Helsingfors för att be för Israel. Detta skedde när Jerusalem Prayer Breakfast i torsdags och fredags för första gången anordnades i Norden. På plats var bland annat Gitten Öholm, Roland Utbult (KD) och Julia Kronlid (SD).

Nyheter · Publicerad 16:50, 23 sep 2019

Samlingarna präglades av bibelläsning, lovsång och – inte minst – bön. Bönen skedde gemensamt, men också i mindre grupper där deltagarna bad med fokus på ämnen som media, kultur och regering.

En av dem som fanns på plats i Helsingfors var Gitten Öholm, ordförande för Internationella kristna ambassaden i Jerusalem.

– För mig är det intressant att de nordiska länderna samlas och ber för relationen till Israel, men också att vi står samman och ber för Jerusalem. Vi vet att det har en stor betydelse för våra länder, det har vi märkt vid tidigare bönefrukostar, säger hon.

Jerusalem Prayer Breakfast hölls första gången i Jerusalem 2017. Sedan dess har den även hållit i andra länder som USA, Brasilien och Uganda. Dagarna i Helsingfors var dock första gången som bönefrukosten arrangerades i Norden. Omkring 200 personer från 15 olika länder hade slutit upp. De kom från olika nordiska länder och från Ryssland och Baltikum.

– I torsdags besökte vi det finska parlamentet och det är många från parlamentet som även varit med här vid bönefrukosten, det har varit lite överraskande. De har varit med och välsignat landet och vi hoppas verkligen att få en större frimodighet för detta även i den svenska riksdagen, säger Gitten Öholm.

Bland de svenska deltagarna fanns också riksdagspolitikerna Julia Kronlind (SD) och Roland Utbult (KD).

– Dels är jag här för att nätverka, men också för att be för Israel, höra seminarier och lyssna till olika föreläsare. Vi är ett Israelvänligt parti så det passar bra, säger Julia Kronlid.

Roland Utbult var själv en av talarna vid bönefrukosten i Helsingfors, där han bland annat berättade om sina motioner till Sveriges riksdag om att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och att reducera eller stoppa givandet till de palestinska myndigheterna tills de får ordning på korruptionen.

– Ett ord som kommit upp många gånger under de här dagarna är mirakler. Jag hoppas att de här två miraklerna ska hända, men också att Sveriges nya utrikesminister Ann Linde intar en annan position än vad Margot Wallström gjorde. Det kanske krävs mirakel för att det här ska hända, men som kristen tror jag på mirakler, säger Roland Utbult.

I torsdags besökte vi det finska parlamentet och det är många från parlamentet som även varit med här vid bönefrukosten, det har varit lite överraskande.

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Tack, Uppdrag Granskning, för samtalet ni öppnat för

Ledare SVT:s Uppdrag Granskning lät sig inte kväsas. Trots att de under Stockholm Pride fick ta emot den negativa utmärkelsen ”Rosa tisteln” av RFSL för... lördag 12/10 00:00

Förbud är den nya liberala friheten

Ledare Sveriges skolväsende vilar på en nära tusenårig kristen grund. Det senaste halvseklet har suddat ut det mesta av kristet innehåll, men... torsdag 10/10 11:55