Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Svenska män utmanades: Dags att ”mönstra in” in i Guds armé

Manlighet handlar inte om muskler utan om att ta ansvar för sig själv, sin familj och sin omgivning. Det sade Emanuel Norén, från Trygga familjer, när mansdagen Momentum genomfördes i Uppsala.

Många män behöver göra upp med passivitet och mönstra in i Guds andliga armé, var ett annat budskap.

Nyheter · Publicerad 16:00, 16 mar 2022

Himlen sänkte sig över baptistkyrkan när Dan Jakob Pethrus från pianot tog med sig ett 50-tal män i tillbedjan i Baptistkyrkan i Uppsala på lördagens förmiddag. 

”Inför din tron, ser jag bara dig, inför din tron, försvinner allting annat”, ljöd sången i den gamla kyrkan där solen började hitta in genom mosaikfärgade fönsterglas.

– Sann manlighet hittar vi här, sade konferensvärden Emanuel Norén och höll upp Bibeln i luften då han inledde som förste talare. 

Han pekade på den uppgift som Gud tilldelade mannen redan innan kvinnan skapades. Grundtextens ord i 1 Mosebok handlar om att beskydda, bevara, rädda liv och att hålla förbund, påpekade Norén.

– Det du säger, som man, ska din fru, dina barn och dina vänner kunna lita på. Sådan manlighet talar bättre än muskler, en ny BMW eller 15 miljoner på banken, framhöll Norén.

Männen utmanades också att vara män som tar ansvar i bön, att göra upp med synd och passivitet och att mönstra in i Guds armé, andligen.

– Gud behöver dig som man i denna sista tid, utropade Patrik Sandberg, från nätverket Sverigebönen, som var en av talarna.

– Om du säger att du inte behöver mönstra in så har du fel, sade Sandberg.

Han framhöll kraften i att stå tillsammans, som män, men även vikten av att den som är gift står tillsammans med sin hustru.

– Vi ska stå tillsammans, proklamerade Sandberg och förde två tändstickor samman till en stor flamma för att illustrera kraften i enhet.

Vid lunchtid spred deltagarna ut sig gruppvis för att äta ute på stan. Där blev det tillfälle att samtala och odla nya relationer.

På eftermiddagen talade Emanuel Norén på nytt och nu var ämnet gudsfruktan. Han beskrev gudsfruktan som en dyrbar skatt som varje man borde söka efter. 

– Om jag har gudsfruktan i mitt liv så kan jag inte säga vad som helst, inte bete mig hur som helst, sade han och framhöll gudsfruktan som vägen till att få uppleva Guds härlighet i sitt liv.

Dagen avslutades med att Paul John, pastor i Falun med indiska rötter, utmanade och inspirerade deltagarna. Särskilt betonade han vikten av att odla en egen, daglig relation med Gud.

– Närheten till Gud är avgörande för kraften i ditt liv, sade Paul John som med stor energi talade till männen.

Han berättade, mycket personligt, om hur han själv varit så upptagen med att predika, hemma och på predikoresor världen över, att han 2017 gick in i väggen.

– Jag var så upptagen med att göra arbetet för Herren att jag missade att vara tillsammans med arbetets Herre, förklarade Paul John.

– Att umgås med Jesus är källan till verklig kraft, fastslog han slutligen.

En del män fick under kvällen ta emot profetiska tilltal och många tog också tillfället att ta emot förbön.

Konferensen arrangerades av organisationen Trygga familjer.

Gud behöver dig som man i denna sista tid.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier