Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Svenska Linnea betjänar Los Angeles i coronakrisen

En drive thru för människor som behöver ett mål mat. Det är ett av kyrkan Dream Centers satsningar i Los Angeles för att hjälpa människor under coronakrisen. En av de som är på plats som volontär är 22-åriga Linnea Andersson från Uppsala.

Nyheter · Publicerad 14:00, 16 maj 2020

De senaste åren har Linnea Andersson arbetat periodvis som volontär i Dream Center i Los Angeles, och i februari kom hon dit för en ny period på ungefär ett halvår. Nu får hon vara med att hjälpa mängder av människor i staden genom att dela ut mat till behövande.

– Det finns ett enormt stort behov, speciellt när det gäller hemlösa. Det finns tusentals hemlösa i staden och många organisationer som hjälpt dem har fått stänga ner på grund av corona, berättar hon.

Linnea är med och delar ut mat med en lastbil i ett av 24 områden i Los Angeles där Dream Center har utdelning. Varje vecka delas omkring 30 000 matportioner ut bara genom lastbilarna.

– Utdelningen av portioner har ökat drastiskt sedan coronaviruset bröt ut, berättar Linnea.

Kyrkan har också provat ett nytt grepp genom att erbjuda en drive thru, där människor kan komma och hämta mat eller köra igenom med sin bil. Satsningen, som pågått sedan mars och som är öppen varje dag från halv åtta på morgonen till halv sju på kvällen, har redan lett till att över 500 000 portioner mat har delats ut.

– Det är flera tusen portioner varje dag. Men det är inte bara mat, utan även blöjor och tvättservetter för dem som behöver det.

Även här är det många hemlösa som får hjälp, liksom familjer som normalt har det bra ställt men fått det tuffare nu på grund av coronakrisen.

– Bara att få den här lilla lunchen betyder jättemycket för många människor. Det är häftigt att få se en sådan enorm tacksamhet, säger Linnea Andersson.

Trots att hennes vistelse i USA denna gång blivit helt annorlunda på grund av nedstängningen av samhället som följt i coronakrisens spår är hon tacksam över att få vara på plats i Los Angeles.

– Ärligt talat är jag glad för den här tiden. Det finns ingen annan plats jag hellre velat vara på. Jag känner mig lyckligt lottad som får vara en del av det, säger hon, och tror att krisen kommer att leda till lite av en nyexpansion för hela Dream Center.

– Organisationen kommer inte bara gå tillbaka till det vanliga. Det är mycket som har hänt och mycket som Gud har gjort de här dagarna, säger hon, och berättar att många nu är mer öppna för att prata om tro.

– Det går lättare att komma in på djupet hos människor nu, det finns en annan öppenhet. Att det kan få börja med en påse chips är ju fantastiskt, säger hon och skrattar.

Det finns ett enormt stort behov, speciellt när det gäller hemlösa.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00