Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Svenska kyrkan: Viktigt steg att erkänna Palestina

Stefan Löfvens regering har kritiserats efter beskedet i regeringsförklaringen att Sverige ska erkänna Palestina. Men Svenska kyrkan gör tummen upp och tror att det kan bidra till en hållbar tvåstatslösning på sikt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 okt 2014

Från israeliskt håll har reaktionerna varit kraftfulla mot Sverige efter statsministerns uttalande om att Sverige ska erkänna en palestinsk stat. Den svenska ambassadören i Israel har kallats upp till Israels utrikesminister Lieberman, som ska protestera mot ett erkännande. Och på hemmaplan har många varit kritiska och argument om att det skulle strida mot folkrätten har framförts.

Dessutom har Stefan Löfven nu KU-anmälts.
– Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt, säger moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom till Dagens Nyheter, som KU-anmält statsministern.

Hon hävdar att en fråga av så stor utrikespolitisk tyngd bör gå genom utrikesnämnden.
– Min uppfattning är att Löfven har brutit mot grundlagen och regeringsformen, säger Engblom.

Men det finns också aktörer som tycker att regeringens besked är välkommet. En är Svenska kyrkan, som bland annat länge drivit på för ursprungsmärkning av israeliska varor och bojkott av det som kommer från "ockuperad palestinsk mark".

Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser, menar Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, i ett pressmeddelande.
– Förhoppningsvis kommer ett svenskt erkännande bana väg för erkännande även från andra EU-länder. Idag har ca 130 stater erkänt Palestina, varav några EU-länder, säger Erik Lysén.

De EU-länder som erkänt Palestina gjorde det dock innan de ingick i unionen. Kyrkomötet beslutade 2012 att uppmana regeringen att verka för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN.

Svenska kyrkan vill också att regeringen ska agera inom EU för en lagstiftning som försvårar att "ekonomiskt, eller på andra vis, stödja de illegala bosättningarna." ​

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...