Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Hasse Holmberg / TT

Svenska kyrkan skeptisk till utträdessajt

En sajt ska göra att det går snabbt att lämna Svenska Kyrkan. Men kyrkan är skeptisk och godkänner inte den underskrift som ska göras på sidan.

Nyheter · Publicerad 08:17, 27 sep 2016

På den nystartade sajten ska den som vill lämna kyrkan fylla i sitt personnummer och skriva sin namnteckning i en särskild ruta. Sedan skapas, enligt informationen på sidan, en utträdesblankett från upplysningar i folkbokföringsregistret och en anmälan skickas till den berörda församlingen.

Personen bakom sajten, som vill vara anonym, säger att en testperiod under två veckor visat att många församlingar godtar den elektroniska underskriften, skriver Dagens Nyheter.

– Elektroniska anmälningar via sajten har bekräftats av vissa församlingar, medan andra vill ha in anmälningar med underskrift på papper innan de godkänns, säger personen till tidningen.

Patrik Lidin, biträdande rättschef vid Svenska Kyrkan, säger att det inte går så fort att lämna.

– Jag tror att den som har byggt den här sajten inte riktigt är medveten om vilka förutsättningar som gäller. Man får ju intrycket när man tittar på sajten att det bara är att trycka på knappen och skicka i väg och sedan har man trätt ut ur kyrkan. Men så är det inte, säger han till TT.

Enligt honom godtas inte elektroniska signaturer av säkerhetsskäl. Lidin säger att för att gå ut ur kyrkan ska människor själva komma till kyrkoherden i sin församling eller skicka in en egenhändigt undertecknad anmälan om utträde med vanlig post.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...