Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Svenska församlingar tar till isvaksdop under pandemin

När pandemin satte stopp för en vanlig dopgudstjänst i kyrkan valde smålänningen Martin Öjfelth att döpa sin vän Alex Stjernborg i en isvak. Dopet filmades och har nu fått över tusen visningar på Youtube.

– Finns det vatten så går det att döpa sig, svårare än så är det inte, säger Martin Öjfelth.

Nyheter · Publicerad 16:27, 22 jan 2021

Martin Öjfelth är med i Ölmstad pingstförsamling, utanför Gränna, och döptes själv en gång i tiden i kyrkan där. I söndags döpte han sin vän Alex, men inte i kyrkan, utan i en isvak i sjön Bunn, några kilometer öster om det lilla samhället. 

– Jag lärde känna Alex för ett halvår sedan och har haft förmånen att få se hans resa fram till Jesus. Vi är med i samma hemgrupp och innan jul tog han beslutet att följa Jesus, berättar Martin för Världen idag. 

När Alex Stjernborg bestämt sig för att följa Jesus ville han också döpa sig och bjuda in vänner till dopet, men med de mötesrestriktioner som fanns på grund av coronapandemin var det inte så enkelt.

De valde att avvakta lite, men när det inte blev lättare så bestämde de sig för att genomföra dopet utomhus i stället. Det blev så i en isvak med ett antal människor från församlingen och direktsänt via Youtube, så att andra som ville se skulle kunna göra det på distans. 

– Finns det vatten så går det att döpa sig, svårare än så är det inte, konstaterar Martin Öjfelth, och den nydöpte är inne på samma spår:

– Sett till förutsättningarna tyckte jag inte det var något konstigt. Varför inte? säger Alex Stjernborg.

En vecka före dopet provbadade de ute och Martin minns hur han skakade av köld och undrade hur han skulle kunna tala ordentligt under dopceremonin. Men när det sedan var dags i söndags eftermiddag var det inga problem att stå i det iskalla vattnet.

– Det var inget konstigt att stå där. Jag upplevde inte att det var kallt, säger Martin. 

– Det var faktiskt jättebra, det kändes alldeles utmärkt, säger Alex.

Samtidigt påpekar Martin att det inte är omständigheterna som är det viktigaste utan vad som händer genom själva dopet: att hans vän blivit döpt till Jesus och har tagit emot honom som Herre i sitt liv. 

– Vi hade ett ställe att byta om på och när vi kom in där sade Alex: ”Det här var underbart.” Vi tror att det händer något i dopet, Gud gör något i människan och vi tror att den helige Ande kommer och fyller människor med tro, hopp, glädje och frid, förklarar Martin Öjfelth. 

Att dopet skulle få över tusen visningar på Youtube inom loppet av några dagar var dock inget som Alex Stjernborg var beredd på.

– Det hade jag aldrig trott. Det känns konstigt, men kul. Kan vi inspirera någon annan att komma vidare i tron så är det jättebra, säger Alex.

Ytterligare ett isvaksdop visar sig också ha genomförts, förmodligen samma dag, av Stockholmsförsamlingen Inri Church. I ett inlägg med bilder som delades på församlingens Facebooksida i söndags syns dopet med följande kommentar: 

”Den etiopiske hovmannen från Apostlagärningarna sade: 'Se, här finns vatten. Vad hindrar att jag blir döpt?’ Vår lärjunge gick i samma anda.” 

Det var inget konstigt att stå där. Jag upplevde inte att det var kallt. Det är märkligt, jag tror att det var något som hände.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00