Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Svenska bönder ska få stöd för höga dieselpriser

Regeringen presenterar nu ett krisstöd till jordbruket i klass med den nödmiljard som bland andra LRF och partier i riksdagen tryckt på för.

Förslaget välkomnas av lantbrukarnas riksförbund, men omgärdas också av kritik.

Nyheter · Publicerad 22:30, 15 feb 2022

Världen idag har vid flera tillfällen berättat om den svåra situation som svenska bönder står i på grund av höga priser på diesel, el och gödsel. Krisstöd till jordbruket har också diskuterats intensivt i riksdagen den senaste tiden.

Centerpartiet har krävt en nödmiljard till jordbruket, som pressas hårt ekonomiskt när priserna på konstgödsel, el och diesel skjutit i höjden. KD har velat sänka sänka priset på diesel med tre kronor.

Nu meddelar regeringen att svenska bönder ska få stöd på grund av de höga dieselpriserna.

– Det här är en tillfällig åtgärd i en ovanligt svår situation för att hjälpa en näring som har drabbats hårt av prisuppgångar på flera viktiga insatsvaror, säger finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Stödpaketet på en miljard kronor ingår i vårändringsbudgeten. Runt 26 000 företag inom jord- och skogsbruket bedöms kunna ta del av dieselstödet.

Stödpaketet innehåller fördubblat stöd för dieselkostnader, upp från 700 miljoner kronor till uppemot 1,4 miljarder. Men där finns också 300 miljoner avsatta som stöd till gris- och fågeluppfödare samt trädgårdsodlare.

Centerpartiet uttrycker glädje över att ”regeringen har lyssnat” på dem och meddelar att de tänker acceptera förslaget. KD och L välkomnar förslaget men tycker att det är för lite för att långsiktigt göra något åt kostnadsbördan.

På sociala medier uttrycker många borgerliga röster sarkasm över beskedet.

”Allt statsminister Magdalena Andersson gör är att införa stödpaket för att kompensera för den politik finansminister Magdalena Andersson bedrivit under sju år”, skriver M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på Twitter.

”Att vara socialdemokrat är att förkasta nödvändiga förslag från andra partier, för att sedan presentera samma lösning alldeles för sent”, skriver den borgerliga skribenten Susanna Silfverskiöld.

Samtidigt hyllas förslaget av andra.

”Jag tycker det är rätt med särskilt stöd till bönderna. Matproduktion är inte vilken bransch som helst. Sveriges självförsörjningsgrad är redan extremt låg”, skriver socialdemokratiska skribenten Göran Greider på Twitter.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnar krispaketet – men betonar också vikten av långsiktiga lösningar.

– Ska vi ha ett hållbart jordbruk i framtiden måste vi vara en bransch som inte gång på gång hamnar i kris, säger förbundsordföranden Palle Borgström.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10