Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Svensk professor tror inte att viruset är skapat i labb

Mycket tyder på att corona-viruset har framställts av människor – det ska en professor vid National Taiwan University ha sagt i ett uttalande som citerats av Taiwan News.

Men professor Björn Olsen vid Uppsala universitet menar att viruset mycket väl kan ha uppstått genom mutationer i naturen och därmed kommit från en fladdermus.

Nyheter · Publicerad 13:45, 22 apr 2020

Baserat på coronavirusets ovanliga struktur, är det troligt att det skapats av människor. Det ska professor Fang Chi-tai ha sagt under ett seminarium om covid-19 som hölls av Taiwan Public Health Association i slutet av februari, rapporterar Taiwan News.

Fang, som arbetar vid National Taiwan University, talade under sitt föredrag utifrån de teorier som cirkulerar om att viruset skulle ha läckt ut eller medvetet spridits från Wuhan Institute of Virology biosafety level 4 laboratory.

Enligt professorn är det känt att laboratoriet bedriver forskning på många dödliga virus och att ledningen för laboratoriet och dess säkerhetsstandard redan tidigare ifrågasatts.

Ett franskt forskarteam ska ha kommit fram till att covid-19 till 96 procent är likadant som ett fladdermusvirus, som man vet förvaras på laboratoriet. Skillnaden är att covid-19 har fyra extra aminosyror som man inte funnit hos några andra coronavirus. Enligt Fang är det dessa aminosyror som gör sjukdomen mer smittsam.

Under naturliga omständigheter sker normalt bara små mutationer i virus och det är ”osannolikt att fyra aminosyror läggs till samtidigt”. Det skulle kunna hända i naturen, men ”chansen är väldigt liten”, sade han.

Det franska teamets upptäckter ledde till spekulationer om att kinesiska forskare skulle ha utvecklat en ”uppgraderad version” av sars för att den var för lätthanterlig. Med modern teknologi är en sådan ”uppgradering” teoretiskt möjlig, hävdar Fang.

Professorn anser att en utredning av laboratoriet i Wuhan skulle behöva göras, men med den nuvarande regimen är det osannolikt inom den närmaste framtiden.

Om det är ett konstgjort virus förekommer det inte naturligt i ekosystemen. Efter att den sista patienten botats borde det därför inte kunna bli en säsongssjukdom som influensa, sade han.

När Taiwan News, i slutet av februari, kontaktade professor Fang Chi-tai för en kommentar förnekade han att han skulle ha gjort de uttalanden som tidningen citerat i artikeln. Han sade också att han inte stödjer teorin om att viruset skulle vara tillverkat av människor.

Videon med Fangs föredrag har nu tagits bort från Taiwan Public Health Associations hemsida och på frågan om varför, har tidningen fått följande uttalande från folkhälsoorganisationen:

”Den har tagits bort av en viss anledning. I framtiden kommer den att laddas upp på nytt när så är lämpligt. Tack för er förståelse.”

Men Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet, tror inte att viruset covid-19 är resultatet av ”mänsklig ingenjörskonst”.

– Jag har hört det där, men tills det är motbevisat tror jag ändå att naturen kan klara av det här själv. Genom att hoppa mellan arter är det väldigt sannolikt att viruset kan gymnastisera upp och få extra delar i sin arvsmassa, säger han till Världen idag.

Det finns en teori om att viruset kan ha gått från fladdermus via mellanvärden hund, förklarar Olsen.

– Hos hundar kan mutationsprocessen gå relativt snabbt och det finns gott om hundar i Kina.

Teorin om att viruset skulle vara mänskligt tillverkat har mötts av skepsis även hos andra experter.

Tidigare i veckan rapporterade Världen idag om att källor till Fox News gör gällande att mycket tyder på att viruset spridits från ett laboratorium i Wuhan. Källorna menar dock inte att forskare i Wuhan har skapat viruset, utan vidhåller att forskarna studerade viruset varpå en person smittades och sedan spred smittan till andra Wuhanbor.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10