Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Svensk pastor spred Jesus och fotbollsglädje bland Iraks barn

Genom fotbollsturneringar i yazidiska flyktingläger i Irak samlade bland annat Stockholmspastorn Merzek Botros nyligen över hundra barn och vuxna. – Trettio ungdomar bad frälsningsbönen på en plats, säger Botros som upplever en stor öppenhet för det kristna evangeliet i Irak.

Nyheter · Publicerad 18:21, 15 nov 2019

Världen idag berättade nyligen om Botros planer på att resa till irakiska Kurdistan. Där skulle han, tillsammans med den norske pastorn Rune Edvardsen, hålla i både fotbollsturneringar i yazidiska läger och i en konferens för kristna ledare i området.

Bland dem som deltog i fotbollsturneringarna fanns omkring tjugo vuxna, men framför allt cirka 150 barn, från tioårsåldern och uppåt, varav också en del flickor.

– Vi hade kläder med oss och vi delade ut både kläder och skor till dem. De var så glada, barnen, berättar Merzek Botros.

Han förklarar att yazidierna har en mycket svår situation, då de är fast i tältläger i nordöstra Irak efter att deras hembygd i nordvästra delen av landet har blivit förstörd. Fortfarande finns ingen plan för vart de ska ta vägen på sikt.

I den här situationen har dock Botros och Edvardsen inte bara fått anordna fotbollsturneringar och ge praktisk hjälp. De har också kunnat dela det kristna budskapet bland yazidierna och fått se en hel del komma till tro.  

– Trettio ungdomar bad frälsningsbönen på en plats, säger Botros.

Den ekumeniska konferens som arrangerades under besöket samlade ett 50-tal kristna ledare och den skandinaviska duon betecknar den som lyckad.  

– Folk var så glada, för de sade att sådant har vi inte haft tidigare, att samlas på det här sättet under tre dagar, säger Botros.

– Det finns en längtan bland folk att höra mer om Jesus och sanningen. Jag tror på en stor väckelse som är på gång i Irak, säger Merzek Botros, som till vardags är pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

Den svenske pastorn hoppas på att kunna fortsätta att åka till irakiska Kurdistan för att hjälpa de kristna med lärjungaträning, ledarutbildning och församlingsplantering.

– Vi är öppna för om det finns andra som vill vara med och hjälpa till, säger han.

Det finns en längtan bland folk att höra mer om Jesus och sanningen. Jag tror på en stor väckelse som är på gång i Irak.

Kyrkornas arbete ska hålla i långa loppet

Ledare Vi är många som är aktivt och djupt engagerade kristna runt om i hela Sverige, och vi är många med... tisdag 14/7 00:00

Humanist: Ta bort kristna korset från svenska flaggan

Flaggdebatt. Det gula korset i den svenska flaggan symboliserar ett historiskt religiöst förtryck och har... tisdag 14/7 05:30

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som... tisdag 14/7 00:00

Vad håller om 40 år?

Bönekrönika För några dagar sedan åkte vi som familj till ostkustens pärla Öregrund. Visste du att Öregrund är... tisdag 14/7 00:00

Äldrevårdschefer: Regeringen har tittat bort

Coronapandemin. Vad är folkhälsomyndigheten egentligen ute efter? frågar 23 forskare i en debattartikel, och i en... måndag 13/7 14:48

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som...