Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Svensk ny biskop i kyrka mot strömmen

När skånske Hans Jönsson den 1 oktober installeras som biskop i det lettiska stiftet Liepaja gör han det i en kyrka som går mot strömmen. I somras beslöt den att stänga prästämbetet för kvinnor.

Nyheter · Publicerad 14:01, 9 sep 2016

Hans Jönsson läste teologi i Lund, men kunde inte bli präst i Svenska kyrkan till följd av sin ämbetssyn.

Istället prästvigdes han för Lettlands evangelisk-lutherska kyrka 2003, efter fler års språkstudier. Och den 8 augusti tog han alltså emot biskopskräklan av ärkebiskop Janis Vanags i Rigas domkyrka den 8 augusti.

Biskopsvalet skedde vid samfundets kyrkomöte, synod, den 3-4 juni.

Vid samma synod beslöt företrädare för samfundet, som har 250.000 medlemmar, att hädanefter endast släppa fram män till prästämbetet.

Därmed stadfästes en praxis som rått sedan 1993, då man slutade prästviga kvinnor. De som vigits tidigare har dock kunnat fortsätta att verka i samfundet.

Men nu, med 77 procent av rösterna, beslöt man alltså att stänga den dörren helt.

Beslutet har rört upp känslorna i den luterska kyrkofamiljen världen över.

Lutherska världsförbundet beklagade beslutet under ett möte i somras. Och biskop Michael Bünker, generalsekreterare för Protestantiska kyrkogemenskapen i Europa (CPCE), där den lettska kyrkan ingår, kallade beskedet för "ett slag in ansiktet", skriver National Catholic Reporter.

– De protestantiska kyrkorna i Europa har i flera år rekommenderat att alla protestantiska kyrkor som inte redan gjort det, inför vigning för kvinnor. Därför är den lettiska kyrkans beslut ett slag i ansiktet för Protestantiska kyrkogemenskapen i Europa, sa han enligt tidningen.

Uppskattningsvis 30 av de 145 medlemmarna av Lutherska världsförbundet viger inte kvinnor, bland annat Polska luterska kyrkan.

Samfundet har låtit viga tre svenskar med en ämbetssyn som går emot den i Svenska kyrkan. En av desa har sedermera återvänt till Sverige.

Med beslutet går man nu också skilda vägar med Evangeliska lutherska kyrkan i Lettland i utlandet (tidigare "i exil"), som upprättades när Sovjetuionen la de baltiska länderna under sig efter andra världskriget.

Samfundet, som döpt om sig till Lettiska evangeliska lutherska kyrkan i utlandet, fick nyligen en kvinnlig ärkebiskop, och har nu fått ta emot den första församling i Lettland som tlil följd av beslutet väljer att lämna moderkyrkan.

Lettlands evangelisk-lutherska kyrka

Den lettiska kyrkan har tidigare bestått av ett enda stift, Riga ärkestift, som 2007 delades i tre stift, Riga, Daugavpils och Liepaja.

Kyrkan har sedan gammalt en särskild relation till Svenska kyrkan. När Lettland efter första världskriget blev en självständig nation vigdes den förste ärkebiskopen, Karlis Irbe, av ärkebiskop Nathan Söderblom. Den nuvarande ärkebiskopen Janis Vanags vigdes 1993 av biskop Henrik Svenungsson.

Lettlands evangelisk-lutherska kyrka tillhör Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd och Europeiska kyrkokonferensen. (Källa: brogren.nu)

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...