Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Svensk kändis-kock gör matprogram från Israel i SVT

Den skånske tv-kocken Tareq Taylor beger sig i en ny serie på en matresa till Israel. I det första avsnittet, som sänds i SVT 1 tisdagen den 12 januari, besöker Tareq sin pappas hemstad, Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 20:00, 29 dec 2020

Den 51-årige malmöiten Tareq Taylor har synts som kock i tv-rutan i ett flertal program, som till exempel Trädgårdstider, Go’kväll och Stjärnorna på slottet i SVT, samt ”Tareq Taylors nordiska matresa” i TV4.

I en sex avsnitt lång serie, som kommer att sändas på SVT 1 på tisdagskvällar med början den 12 januari, far han nu på en matresa i det Heliga landet, som också är hans fars hemland. 

I tv-programmet ”Sverige!” berättar Tareq Taylor om den kommande serien, i vilken det just är hans far som tar med både honom och Tareqs bror på en matresa i Israel, i vad som beskrivs som tv-kockens mest personliga program hittills.

Det visar sig handla om en mycket ovanlig resa för den svenske tv-kändisen, som inte har besökt släktstaden Jerusalem sedan han var tre år gammal – och då han dessutom var nära att dödas av en bilbomb. Tillsammans med sin mamma och bror skulle han då åka från deras hus norr om själva staden in till Jerusalem, men de missade bussen och fick ta nästa.

När de senare kom in i staden fick de se att just den buss de skulle ha tagit hade blivit utsatt för ett attentat och sprängts i luften. 

– Den incidenten påverkade mig jättemycket. Det är några av mina första minnen som liten: kaoset, röken, skriken, människorna, den där skräcken som spred sig, berättar Taylor. 

I ett klipp från den kommande serien syns tv-kocken och brodern anlända till släkthuset i Israel och krama om släktingar. När minnena kommer tillbaka blir det känslosamt för Tareq. 

– Jag kommer ihåg när jag sprang här, jag kommer ihåg detta fortfarande. Usch, jag blir jättegråtig, det var jag inte beredd på, säger han med bruten röst, och blir omkramad igen.

När det gäller själva maten utlovas det redan i seriens första avsnitt ett besök på en restaurang i gamla Jerusalem, där det sägs att de lagar världens bästa hummus. 

I det andra avsnittet handlar det om det moderna köket i Tel Aviv, i tredje avsnittet om så kallad ”Västbanksmat” och glass i Ramallah, och i det fjärde får tittarna bland annat följa med på bröllopsmiddag i Betlehem i Judéen.

I avsnitt fem bär det återigen av till Tel Aviv med havsmat på menyn, och i det sjätte och sista avsnittet får Tareq och hans far följa med att skörda oliver i trakten av Nablus (gamla Sikem) i Samarien.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier