Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Svensk kändis-kock gör matprogram från Israel i SVT

Den skånske tv-kocken Tareq Taylor beger sig i en ny serie på en matresa till Israel. I det första avsnittet, som sänds i SVT 1 tisdagen den 12 januari, besöker Tareq sin pappas hemstad, Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 20:00, 29 dec 2020

Den 51-årige malmöiten Tareq Taylor har synts som kock i tv-rutan i ett flertal program, som till exempel Trädgårdstider, Go’kväll och Stjärnorna på slottet i SVT, samt ”Tareq Taylors nordiska matresa” i TV4.

I en sex avsnitt lång serie, som kommer att sändas på SVT 1 på tisdagskvällar med början den 12 januari, far han nu på en matresa i det Heliga landet, som också är hans fars hemland. 

I tv-programmet ”Sverige!” berättar Tareq Taylor om den kommande serien, i vilken det just är hans far som tar med både honom och Tareqs bror på en matresa i Israel, i vad som beskrivs som tv-kockens mest personliga program hittills.

Det visar sig handla om en mycket ovanlig resa för den svenske tv-kändisen, som inte har besökt släktstaden Jerusalem sedan han var tre år gammal – och då han dessutom var nära att dödas av en bilbomb. Tillsammans med sin mamma och bror skulle han då åka från deras hus norr om själva staden in till Jerusalem, men de missade bussen och fick ta nästa.

När de senare kom in i staden fick de se att just den buss de skulle ha tagit hade blivit utsatt för ett attentat och sprängts i luften. 

– Den incidenten påverkade mig jättemycket. Det är några av mina första minnen som liten: kaoset, röken, skriken, människorna, den där skräcken som spred sig, berättar Taylor. 

I ett klipp från den kommande serien syns tv-kocken och brodern anlända till släkthuset i Israel och krama om släktingar. När minnena kommer tillbaka blir det känslosamt för Tareq. 

– Jag kommer ihåg när jag sprang här, jag kommer ihåg detta fortfarande. Usch, jag blir jättegråtig, det var jag inte beredd på, säger han med bruten röst, och blir omkramad igen.

När det gäller själva maten utlovas det redan i seriens första avsnitt ett besök på en restaurang i gamla Jerusalem, där det sägs att de lagar världens bästa hummus. 

I det andra avsnittet handlar det om det moderna köket i Tel Aviv, i tredje avsnittet om så kallad ”Västbanksmat” och glass i Ramallah, och i det fjärde får tittarna bland annat följa med på bröllopsmiddag i Betlehem i Judéen.

I avsnitt fem bär det återigen av till Tel Aviv med havsmat på menyn, och i det sjätte och sista avsnittet får Tareq och hans far följa med att skörda oliver i trakten av Nablus (gamla Sikem) i Samarien.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10