Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Chang Frick har hamnat i hetluften. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svensk högerjournalist betalade Paludans demonstrationstillstånd

Högerjournalisten Chang Frick, som har koppling till SD, betalade ansökningsavgiften till Rasmus Paludans aktion utanför den turkiska ambassaden, något som väcker kritik.

Chang Frick menar dock att det är befängt att skylla Sveriges misslyckade Natoprocess på honom.

Nyheter · Publicerad 19:00, 25 jan 2023

Redan innan den högerextreme politikern Rasmus Paludan tände eld på en koran i närheten av Turkiets ambassad var det känt att ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet betalats av journalisten Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks.

Paludan hävdar att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna koranen, skriver Dagens Nyheter. Han menar att förslaget kom från Frick eller en reporter från den högerextrema sajten Exakt24.

Chang Frick uppger för DN att han inte skulle uppmuntra någon att bränna en koran – däremot ville han uppmuntra högern att markera mot Turkiet.

Frick har fått kritik för att ha betalat Paludans demonstrationstillstånd – kritikerna menar att han satt käppar i hjulen för Natoprocessen.

I en intervju i Aktuellt bemöter Chang Frick kritiken.

– Om jag, genom att betala 320 kronor i en administrativ avgift till polisen, klarar att sabba hela Natoansökan, då stod den nog från början på en skakig grund, säger han.

Han menar vidare att det är viktigt att markera mot Erdogan.

– [Regeringen] har ett mandat från väljarna, men det sträcker sig inte till att krypa för Erdogan och att vi tummar på våra demokratiska fri- och rättigheter, säger han.

Även SD får kritik för Fricks agerande, på grund av kopplingen mellan de två. Partiet bedyrar dock att koranbränningen inte var sanktionerad av dem.

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, säger Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare.

Han vill även framhålla att Frick också är delaktig i ett SVT-program – och därför kan Vinge inte säga om Frick ”är mer kopplad till SD än vad han är till SVT”.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Estonia-filmare får skärpt straff

Brott. Två män i ett filmteam som skickade ner en dykrobot till Estonias vrak får skärpta straff av... onsdag 29/3 21:00

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00