Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Chang Frick har hamnat i hetluften. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svensk högerjournalist betalade Paludans demonstrationstillstånd

Högerjournalisten Chang Frick, som har koppling till SD, betalade ansökningsavgiften till Rasmus Paludans aktion utanför den turkiska ambassaden, något som väcker kritik.

Chang Frick menar dock att det är befängt att skylla Sveriges misslyckade Natoprocess på honom.

Nyheter · Publicerad 19:00, 25 jan 2023

Redan innan den högerextreme politikern Rasmus Paludan tände eld på en koran i närheten av Turkiets ambassad var det känt att ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet betalats av journalisten Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks.

Paludan hävdar att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna koranen, skriver Dagens Nyheter. Han menar att förslaget kom från Frick eller en reporter från den högerextrema sajten Exakt24.

Chang Frick uppger för DN att han inte skulle uppmuntra någon att bränna en koran – däremot ville han uppmuntra högern att markera mot Turkiet.

Frick har fått kritik för att ha betalat Paludans demonstrationstillstånd – kritikerna menar att han satt käppar i hjulen för Natoprocessen.

I en intervju i Aktuellt bemöter Chang Frick kritiken.

– Om jag, genom att betala 320 kronor i en administrativ avgift till polisen, klarar att sabba hela Natoansökan, då stod den nog från början på en skakig grund, säger han.

Han menar vidare att det är viktigt att markera mot Erdogan.

– [Regeringen] har ett mandat från väljarna, men det sträcker sig inte till att krypa för Erdogan och att vi tummar på våra demokratiska fri- och rättigheter, säger han.

Även SD får kritik för Fricks agerande, på grund av kopplingen mellan de två. Partiet bedyrar dock att koranbränningen inte var sanktionerad av dem.

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, säger Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare.

Han vill även framhålla att Frick också är delaktig i ett SVT-program – och därför kan Vinge inte säga om Frick ”är mer kopplad till SD än vad han är till SVT”.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10