På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Mats Tunehag Foto: Samuel Björk

Svensk föreläsare deporterad från Pekings flygplats

Svenska medborgare behöver inte längre något transfervisum för att mellanlanda i Kinas huvudstad Peking. Men när Mats Tunehag skulle byta plan i Peking för att resa vidare till Sydkorea, stoppades han av gränspolis och sattes på ett plan tillbaka till Europa.

Nyheter · Publicerad 14:52, 5 jun 2013

– Jag ser mig som vän till Kina, på samma sätt som många kristna och demokratikämpar i Kina ser sig som vänner till Kina, och så här ska man inte behandla sina vänner.
Mats Tunehag hade mellanlandat i Peking på tisdagen för att resa vidare till en kongress om kristet företagande i Sydkoreas huvudstad Seoul, när han stoppades av gränspolisen.
– De sa bara att jag enligt deras lagar inte har rätt att passera där, berättar Mats Tunehag, som för fick hjälp av SAS att flyga tillbaka till Stockholm. Sedan fick han köpa en helt ny biljett till Seoul för 15 000 kronor.

Mats Tunehag tror själv att polisens agerande ska ses mot bakgrund av att han vid ett besök i Kina 2008 blev trakasserad och förhörd av säkerhetspolis mitt i natten på sitt hotellrum. Året därpå nekades han visum till Kina.
– Jag gillar Kina, det är ett fantastiskt land med en rik historia, en fascinerande kultur och enorma byggnadsprojekt som Kinesiska muren, säger Mats Tunehag på telefon från Helsingfors, där han nu väntar på att resa vidare till den kongress om kristet företagande i Seoul där han är huvudtalare.
– Kina har skapat ett ekonomiskt under som lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom, och där finns miljontals kristna som bidrar till landets utveckling. Det finns anledningar till att jag kritiserar Kina liksom man kan kritisera andra länder, men jag vill inte Kina något ont och tycker det är kontraproduktivt att trakasserar mig och deportera mig.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier