Wall Street Journal rapporterade nyligen att tre forskare vid Wuhans virologiska instuitut ska ha fått vård för covidliknande symptom redan i november 2019, en månad före de första officiella fallen i Kina. Tidningen hänvisade till en rapport från amerikansk underrättelsetjänst
Nyligen konstaterade även brittisk underrättelsetjänst att det är tänkbart att viruset spreds genom en labbläcka, rapporterar Aftonbladet.
Uppgiften om laboratoriearbetarna stärker bilden av att det är helt nödvändigt att gå till botten med frågan om en laboratorieläcka kan ha varit starten på coronapandemin. Det skriver Fredrik Elgh, virologiprofessor vid Umeå universitet, i en forskarkommentar i tidskriften Forskning och Framsteg.
– Kinesiska myndigheter har inte låtit utomstående få information så att man kan utreda det, säger han till Aftonbladet.
– Det finns forskningsprotokoll så att man minut för minut kan undersöka vad som hänt. För att inte tala om allt virus som finns i laboratoriet i frysboxar. Det måste man gå igenom i detalj, fortsätter han.
Eftersom USA är med och finansierar forskning i Wuhanlabbet borde både amerikanska och kinesiska myndigheter tillhandahålla allt material som kan vara av intresse för utredarna, anser Elgh.
I en rapport av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, görs kopplingar mellan labbteorin och konspirationsteorier, vilket uppmärksammats av journalisten Ola Wong.
Fredrik Elgh tycker det är olyckligt att svenska myndigheter talar om konspirationsteorier i det här sammanhanget.
– Det är sanslöst. Med hänsyn tagen till de erfarenheter vi har är det lika viktigt att gå till botten med den här teorin som att viruset kommer från en matmarknad eller direkt från naturen.
I sin artikel i Forskning och Framsteg tar han upp flera historiska exempel på laboratorieläckor. Ett av dem är en händelse 2003, då sarsvirus spreds från ett laboratorium i Singapore. Efteråt fick han själv inspektera rutinerna vid labbet, på uppdrag av Singapores regering.