Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Svensk barnläkare: ”Det finns bara två kön”

”Det finns bara två kön och man kan inte byta”, konstaterar barnläkaren Mats Reimer i en debattartikel i UNT och uttrycker lättnad över att den nya lag som ska göra det lättare att ändra juridiskt kön dröjer.

”Det är naivt att tro att förenklade juridiska könsbyten inte kommer att missbrukas”, skriver Reimer.

Nyheter · Publicerad 10:00, 30 aug 2023

Den nya könstillhörighetslag, som Världen idag berättat om flera gånger och som är tänkt att göra det lättare att byta juridiskt kön, dröjer. Enligt Aftonbladet har det uppstått en slitning mellan KD och Liberalerna, där L vill att regeringen går fram med lagen så fort som möjligt.

En av frågorna som kvarstår är hur mycket enklare det ska bli att ändra kön i folkbokföringen och vilken makt den enskilde ska få i bestämmandet.

Barnläkaren Mats Reimer menar att det är bra att lagen dröjer.

”Kanske har regeringen fått kalla fötter när exempel från Norge, USA och Storbritannien visar att vi mer grundligt borde utrett konsekvenserna av att låta en upplevd könsidentitet trumfa biologisk verklighet”, skriver han på debattsidan i Upsala Nya Tidning (UNT).

Reimer tar upp flera negativa effekter av självvalt kön, som han menar främst kommer att drabba kvinnor. Han nämner bland annat det norska fallet där minst en man, sannolikt flera, bytt juridiskt kön för att lättare komma in på en utbildning där kvinnliga sökande premierats.

I Norge sker ingen prövning av juridiskt könsbyte och någon utvärdering av vilka konsekvenser lagen medfört har inte gjorts i landet, förklarar debattören. Hur prövningen ska gå till i Sverige är enligt Mats Reimer än så länge inte klart, och han menar att det finns en risk att systemet utnyttjas.

”Det är naivt att tro att förenklade juridiska könsbyten inte kommer missbrukas, och det är hög tid att få in feministiska perspektiv i debatten så att nuvarande regering inte lägger fram detta illa utredda lagförslag”, skriver han.

Lagrådet har heller inte tagit upp frågan om att biologiska män kan skapa rädsla i exempelvis omklädningsrum, påpekar han.

”Kvinnor borde garanteras könsseparation på toaletter, i omklädningsrum, vid idrottstävlingar och inte minst i kvinnofängelser”, anser Reimer.

Han tar exemplet med en transperson (född som man) som för några år sedan ska ha skapat mycket otrygghet på kvinnofängelset Hinseberg, trots genomförd könsförändrande behandling.

Och att låta biologiska män tävla i damidrott tycker debattören är absurt:

”En manlig pubertet skapar i nästan alla sporter en enorm fördel som inte försvinner [ens] om man i efterhand sänker testosteronet med läkemedel”, skriver han.

”Kön är en helt biologisk realitet, vi är alla är födda av en kvinna. Barnmorskan tilldelar inte barnet kön, utan konstaterar. Det finns bara två kön och man kan inte byta”, avslutar Mats Reimer.

Kön är en helt biologisk realitet, vi är alla är födda av en kvinna.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00