Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Nya system med ansiktsigenkänning och sociala krediter kan bli en särskild utmaning för Kinas snabbt växande kristna befolkning. Foto: Mark Schiefelbein / AP /TT

Svårt för kristna när kineser ska rankas

Det övervakningssystem med social rankning som planeras i Kina skulle påverka landets kristna negativt. Men som en redan hårt trängd grupp lär de finna nya vägar att utöva sin tro, tror Open Doors generalsekreterare Peter Paulsson. – De lever redan i detta, och hittar på något sätt vägar fram ändå, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:30, 25 okt 2018

Sedan nya regler kring religionsutövning i Kina togs fram i början av året har situationen för troende i landet blivit allt mer pressad, för såväl kristna som muslimer.

I provinsen Zhejiang ska flera hundra elever på två gymnasieskolor ha uppmanats att fylla i ”ingen religion” i ett formulär om sin tro, enligt World Watch Monitor.

– Den här uppgiften följer barnen hela livet och påverkar framtidsutsikterna, kommenterar Peter Paulsson för Världen idag.

– Både systemet med ansiktsigenkänning och de sociala krediterna kommer förstås bara att spä på det hela, och göra Kina till ett övervakningssamhälle av gigantiska mått.

Samtidigt ökar antalet kristna stadigt i Kina, vilket betyder att människor finner vägar till tro trots alla begränsningar.

– Utifrån våra uppgifter finns det 97 miljoner kristna i Kina. Det är fler än kommunistpartiets 88 miljoner medlemmar, säger Peter Paulsson.

– Det är klart att det oroar politikerna att inte ha kontroll över den här stora gruppen.

Peter Paulsson noterar att Kina lägger ner stora resurser på att utöka sina handelsvägar, bland annat genom den nya så kallade sidenvägen.

– Det här är ett imperium som håller på att flytta ut sina tältpinnar ordentligt, och som parallellt bygger upp ett enormt övervakningssystem, säger han.

– Jag är själv förbluffad över omfattningen och över hur lite vi egentligen reagerar på det.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...