När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Svarade på frågorna som RFSU undviker”

Det finns ett stort behov bland ungdomar att prata om sex och samlevnad. Det menar psykologen Alf B Svensson som talade inför 1 000 ungdomar och ledare på SAU:s tonårsläger förra veckan. – Jag försökte svara på de frågor som RFSU undviker, säger han.

Nyheter · Publicerad 14:02, 11 aug 2017

Det är inte var dag som den 73-årige psykologen Alf B Svensson talar om sex och samlevnad inför tusen tonåringar och deras ledare. Men förra veckan hände det. Då talade han nämligen på Svenska Alliansmissionens tonårsläger på Gullbrannagården.

– Det var en utmaning. Men det var inspirerande och gick bra, säger han.

Alf B Svensson berättar att han försökte svara på frågorna som RFSU undviker.

– När RFSU talar om sex så pratar de mest om det som sker under bältet. Jag sa till tonåringarna: ”Sex handlar mer om det som sitter mellan öronen än mellan benen”, säger han.

Frågor som Alf B Svensson tog upp var bland annat: Hur blir man attraktiv? Hur hittar man den rätte? Hur ska man handskas med sex? Varför ska man gifta sig och inte bara vara sambo?

Vad svarade du på de här frågorna?

– Jag sa att undersökningar visar att det inte främst är kroppsformen som vi blir attraherade av, utan ansiktet och ögonen. Vi blir även attraherade av omtänksamhet. Ytterligare något som vi attraheras av är bra självkänsla – det ger en utstrålning.

När det gäller hur man hittar den rätte så betonade Alf B Svensson att det inte bara finns en enda som är rätt, utan att vi kan passa med många olika personer.

– Vi kan be Gud om hjälp, men det är också bra att ha en liten checklista. Det är till exempel viktigt att man som par har samma värderingar och gemensamma intressen, och att man kan prata känslor.

Förälskelse är inte en indikation på att man har hittat ”den rätta”, enligt Svensson.

– För att hitta någon att leva med så måste man älska den andra personen. Det innebär att man upptäcker fel och brister, men älskar ändå.

När det gäller den sexuella biten betonade Alf B Svensson att sex och kärlek hör ihop.

– RFSU lär ut att sex utan känslor är lika bra som sex i en fast relation. Jag tog upp att Bibeln lär att man ska vänta med sex tills man gifter sig. Bara för att det är rätt, behöver det dock inte vara lätt. Alla kan göra övertramp, men Gud älskar oss ändå.

Vad blev det då för svar på frågan om samboskap/äktenskap?

– RFSU lär ut att livslång kärlek inte är bättre än att ständigt byta partner. Jag betonade att äktenskapet har många fördelar. Statistik visar att skilsmässa är dubbelt så vanligt bland sambopar än gifta om man har barn. Otrohet är dessutom vanligare i samboförhållanden än i äktenskap. Sedan visar undersökningar att gifta kvinnor njuter mer av sex än sambokvinnor. Kanske är det för att man vet att ”det här är en man som stannar kvar”. 

Alf B Svensson ägnade även lite tid åt att prata om pornografi och vilka risker det finns med det.

Vad fick du för reaktioner?

– Det blev ovationer. Det är jag inte så van vid i kyrkan. Många personer gjorde tummen upp åt mig efteråt. Och jag såg inte många tonåringar ha mobilerna framme – det tar jag som ett gott betyg.

Finns det ett stort behov bland ungdomar av att prata om de här frågorna?

– Ja, oja. De har ett jättestort behov av det. Många mammor pratar med sina döttrar, men inte så många pappor pratar med sina söner.

Alf B Svensson upplever att behovet har ökat med åren.

– Vi har aldrig haft ett samhälle där så mycket i reklam och media handlar om sex. Unga förväntas ha sex tidigt.

73-åringen skulle önska att fler äldre vågade ta upp de här frågorna i kyrkan.

– Som det är nu är det ofta ungdomsledare i 20-årsåldern, som kanske inte har så mycket erfarenhet själva, som får ta de här frågorna med tonåringarna.

Vad ska du göra härnäst?

– I veckan som kommer ska jag prata på Gullbranna igen – fast inför pensionärer. Men det blir ett annat ämne. 

Fotnot. Vill du ha materialet? Mejla Alf B Svensson på relamore@tele2.se

RFSU lär ut att livslång kärlek inte är bättre än att ständigt byta partner. Jag betonade att äktenskapet har många fördelar.

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...